Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís exigeix la dimissió del president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell

Compromís exigeix la dimissió del president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell

Carlota Valls acusa Miquel Sala d'"amenaces i coaccions" vinculades a la moció contra l'externalització dels menjadors escolars, en una reunió després del darrer plenari. El grup comarcal ofereix el seu suport a qualsevol altre candidat a la presidència que proposi l'equip de govern
Consellers, regidors i candidats de Compromís, a la porta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell
24/09/2019 20:05

El grup de Compromís pel Pirineu al Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha exigit aquest dimarts la "dimissió immediata" del president de l'ens, Miquel Sala, i que expressi "disculpes públiques" per les "amenaces i coaccions" que, asseguren, va rebre per part d'ell la portaveu de Compromís, Carlota Valls, en una reunió privada posterior al darrer ple ordinari, que va tenir lloc el 12 de setembre passat. La formació, paral·lelament, ha manifestat que "ofereix el seu suport a qualsevol altre conseller de l’actual majoria, en especial una dona, per a ocupar la responsabilitat de president del Consell".

En una roda de premsa davant de l'edifici del Consell, Carlota Valls ha dit que el dia dels fets, "abans de començar el ple, el senyor Miquel Sala, President del Consell, se’m va adreçar, com a portaveu de Compromís, per fer-me saber que després del ple volia trobar-se amb mi en privat al seu despatx". En acabar el plenari i després d’atendre els mitjans de comunicació i saludar al nou gerent comarcal, hi afegeix Valls, ella va anar cap al despatx de presidència acompanyada dels consellers Toni Mas i Jordi Nadal, si bé Sala li va demanar que a la reunió només hi fossin ells dos. "Un cop dins, i sense cap preàmbul ni conversa prèvia", segons assegura, Sala se li va "apropar ràpidament, i a un pam de la cara, amb expressió d’enuig, actitud intimidatòria i assenyalant amb el dit" i li va dir "literalment i amb contundència: 'com presentis la moció dels menjadors escolars a l’Ajuntament de la Seu, atén-te a les conseqüències'".

La portaveu de Compromís ha narrat que la situació li va agafar "per sorpresa" perquè no s'ho esperava i que li "va costar uns segons reaccionar", mentre Sala seguia "coaccionant amb frases similars a l’anterior" i que "tot i ser conscient de la gravetat dels fets, observant la seva actitud tan agressiva", va optar per "reaccionar amb calma". Tot seguit, hi afegeix, li va "exposar, amb fermesa però amb tranquil·litat", que estava a la política per defensar els seus ideals i que "els defensaria al Consell Comarcal, a l’Ajuntament i a on calgués", en un intent de "transformar la situació i poder arribar al que hauria d’haver estat des d’un principi, una conversa entre polítics, entre servidors públics, amb punts de vista diferents". Finalment, Carlota Valls conclou que això "va ser impossible" i que "el seu estat de tensió li impedia conversar i anava a més", en referència a Sala. També indica que el president comarcal li hauria dit que "mai més se’m facilitaria cap tipus d’informació si seguia així" i va acabar dient-li "ja ho saps", va fer mitja volta i se'n va anar.

Des de Compromís creuen que aquesta reacció va ser "masclista, amenaçadora i intimidatòria" i han manifestat que posteriorment el grup va considerar que calia una "resposta ponderada, coherent i proporcional als fets" i que per aquest motiu, dimarts passat dia 17, van exposar els fets a la comissió de govern del Consell Comarcal, amb presència de Miquel Sala, consellers i conselleres de Junts i ERC, el gerent i el secretari. Valls va demanar la paraula i va voler "deixar constància" que s’havia sentit "maltractada i amenaçada pel Sr. Sala, i que creia que aquestes actituds eren del tot intolerables”, però, afirma, no va rebre "cap resposta ni cap paraula dels membres de la comissió, ni aquell dia ni cap més, i ja han passat 7 dies", ni "tampoc cap explicació, ni molt menys una disculpa, per part del Sr. Sala, ni una referència al tema en altres moments" en què s'han trobat.

"Crida a la reflexió"

El grup de Compromís va decidir llavors "denunciar públicament" tant les "amenaces i coaccions" que consideren que va proferir Miquel Sala com el que qualifiquen d'"actitud d’indiferència i irresponsabilitat davant dels fets per part de Miquel Sala i de tots els membres de l’equip de govern de Junts i ERC". En aquest sentit, en el comunicat es pregunten "si el president del Consell Comarcal es capaç de tractar així a una persona amb càrrec públic, què és capaç de fer a un ciutadà o ciutadana del carrer", com també "quin exemple donen els membres del govern format per Junts i ERC que, un cop assabentats dels fets, no són capaços de tenir ni la més mínima reacció per una companya" i si "estan realment interessats en els ciutadans o només en tapar-se mútuament les vergonyes?". Per això, fan "una crida a la reflexió als consellers d’ERC" de cara a "preservar el bon nom d’una institució, que és el Consell Comarcal, que ha de ser una institució exemplar en la que els ciutadans i ciutadanes han de veure com és garant de la legalitat i el bon fer".

A la roda de premsa, a banda de Carlota Valls, també hi han assistit diversos consellers comarcals, regidors i candidats del grup de Compromís, entre els quals hi havia el portaveu de la formació a l'Ajuntament de la Seu, Òscar Ordeig, i el tinent d'alcalde d'Oliana, Jordi Vila. Ordeig hi ha afegit que l'acte s'ha fet a la porta del Consell perquè, segons assegura, "per primera vegada" no se'ls ha permès l'entrada a l'edifici "després de demanar-ho amb trucades, correus electrònics, whatsapps i fins i tot una instància". El regidor urgellenc conclou que "es pensen que és casa seva" i que Miquel Sala "ha de plegar, els consellers i conselleres d'Esquerra l'han de fer plegar, i els seus companys i companyes de Junts l'han de fer plegar". Ordeig no descarta d'altres accions si no hi ha una rectificació.

Consultat per RàdioSeu, aquest dimarts Miquel Sala ha declinat fer cap declaració per valorar el comunicat de Compromís, perquè assegura que no vol "entrar en el joc" del grup de l'oposició al Consell Comarcal.

Mostrar formulari de contacte