Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís exigeix que la Generalitat contempli els diners necessaris per iniciar el túnel de Tresponts

Compromís exigeix que la Generalitat contempli els diners necessaris per iniciar el túnel de Tresponts

El grup municipal urgellenc presenta una moció per demanar que els nous pressupostos del Govern garanteixin el començament de les obres l'any vinent. Òscar Ordeig veu complex el tràmit perquè s'ampliï la previsió inicial, que és de només 3.500 euros

Despreniment a la C-14 a Tresponts
Despreniment a la C-14 a Tresponts
09/12/2016 10:30

El grup municipal de Compromís x La Seu presentarà al proper plenari municipal, dilluns vinent, una moció perquè l'Ajuntament urgellenc exigeixi al Departament de Territori de la Generalitat una modificació pressupostària que garanteixi l'inici de les obres del túnel de Tresponts aquest any vinent, tal com ha anunciat la conselleria.

En un comunicat, Compromís ha recordat que "el congost de Tresponts ha estat històricament un dels indrets més perillosos dins de la xarxa viària pirinenca" i que aquesta perillositat "ha tornat a quedar palesa a causa de recents accidents greus provocats pel despreniment de rocs sobre la carretera". També apunten que "gràcies a la pressió realitzada, d’una banda al territori pels veïns comarcals amb la recollida de signatures i manifestacions públiques i, de l'altra, al Parlament de Catalunya a través de les propostes del diputat Òscar Ordeig", es va aconseguir "per fi l’aprovació de la construcció del Túnel de Tres Ponts, a més a més de mesures preventives mitjançant xarxes de seguretat al propi congost, mentre durés la construcció del Túnel". Poc després de l’aprovació al Parlament d‘aquestes propostes, al 2015, es va realitzar la col·locació de xarxes a diversos punts del tram viari. Malgrat això, remarquen, "la mesura no ha evitat que continuï la perillosa caiguda de grans rocs sobre l’asfalt viari.

La formació municipal també recorda que els acords arribats al Parlament marcaven l’inici de les obres de construcció per aquest any 2016 i que, en un comunicat, l'aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va afirmar que “la Generalitat de Catalunya inclourà en els pressupostos del 2016 una partida econòmica per iniciar les obres del túnel de Tresponts", com també que "el projecte preveu una inversió de 38 milions d'euros i un termini d'execució de 48 mesos”. En aquelles declaracions, Vila subratllava “la importància de millorar la connectivitat de l'Alt Urgell, tenint en compte que per aquesta carretera hi circulen 6.310 vehicles al dia”, i avançava que el túnel tindrà una longitud d'1,3 quilòmetres, amb una calçada de 3,5 metres per cada carril, una mitjana transitable d'un metre i vorals d'1,25 metres. En el mateix comunicat, assenyalen des de Compromís, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, afirmava que vetllarien "perquè les obres comencin el 2016 i es pugui desenvolupar el projecte el més aviat possible”.

El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, conclou que "és una realitat ja que la construcció del túnel de Tresponts no s’iniciarà l’any 2016, a punt de finalitzar", tot i matisar que "és cert que els pressupostos pel present any no van poder ser aprovats en el seu moment, cal remarcar que els mateixos no contemplaven cap partida destinada a la construcció del túnel". El mes passat, la Generalitat va fer pública la seva proposta de pressupost per a l’exercici 2017, encara pendents d'aprovació, que, segons recorda Ordeig, "contemplen una minsa i irrisòria partida de 3.568,79€ destinada al tram de Tresponts". Aquest fet, hi afegeix, "ha provocat el neguit tant del grup municipal com de força ciutadans de la comarca, especialment de la coneguda com a Plataforma d’Afectats pel Túnel de Tresponts".

El també diputat urgellenc destaca que "és un fet objectiu que la realització d’una modificació d’un pressupost aprovat de la Generalitat de Catalunya requereix d’un procés complex i llarg", per la qual cosa creu que "no està ni molt menys assegurat que l’inici de la construcció del Túnel pugui disposar d’una partida pressupostària mínima, tenint en compte que el pressupost per a la seva construcció està previst en uns 40.000.000€". Per això, Compromís proposa al plenari de la Seu sol·licitar als grups parlamentaris la modificació de la proposta de pressupost de l’exercici 2017 per afegir-hi una partida pressupostària destinada a l’inici de la construcció del túnel.

Territori preveu iniciar les obres la tardor vinent

El Departament de Territori va assegurar la setmana passada que les obres del túnel de Tresponts començar entre octubre i novembre de 2017. En resposta a un requeriment fet per l'alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera, tècnics de la conselleria han detallat els terminis previstos a partir d'ara, que comencen amb la licitació de les obres aquest mes mateix. Atès que és una obra de grans dimensions, amb un pressupost de 40 milions d'euros, això requereix que l'adjudicació sigui fins al juliol vinent i la contractació definiva es faci al setembre, per complir amb els terminis d'exposició pública o bé d'al·legacions al projecte que sempre cal seguir en casos com aquest. Paral·lelament, Territori ja ha pres mesures "immediates" per prevenir noves caigudes de roques i per a l'estudi geològic de la zona on hi ha hagut els darrers despreniments.

Pel que fa a la partida per a les obres, l'alcalde de la Seu i diputat de JxS, Albert Batalla, es mostra convençut que els treballs començaran segons aquest termini anunciat i assegura que els 3.500 euros anunciats formen part d'un tràmit que es coneix com a "cobertura de partida", que és el que garanteix que "quan es licitin les obres, al final d'aquest 2016, i s'adjudiquin a l'inici del 2017, es pugui modificar la partida pressupostària i s'hi incorporin tots els diners necessaris, que s'imputaran en el pressupost del 2017". En aquest sentit, Batalla ha matisat que "no tot el cost de l'obra (uns 40 milions d'euros) s'incourà en el pressupost del 2017 sinó que es repartirà en diverses anualitats" perquè les obres és previst que durin quatre anys.

Mostrar formulari de contacte