Compromís presenta una moció al plenari contra les ocupacions a la Seu d'Urgell
El grup municipal denuncia que les violacions il·legals de domicili afecten tant els propietaris com els veïns que en pateixen les molèsties. El text demana reforçar les mesures per evitar nous casos i reclamar una reforma legal estatal per clarificar la tipificació del delicte
El grup municipal de Compromís defensarà al proper ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, aquest dilluns dia 4, una moció "per actuar en contra de les ocupacions". El grup municipal denuncia que "a la Seu, als darrers temps, han proliferat de manera alarmant les ocupacions, tot superant els 6 edificis ocupats total o parcialment".
Segons exposen a la moció, "els ciutadans i ciutadanes urgellencs en sofreixen les conseqüències", perquè "alguns s’han vist privats d’un habitatge de la seva propietat a causa d’una ocupació il·legal, i d’altres pateixen situacions que trenquen la convivència i suposen riscos a la seguretat de les persones que conviuen en les zones o comunitats de veïns on es produeixen les ocupacions il·legals". El principal grup de l'oposició també lamenta el que qualifica de "permissivitat per part de l’equip de govern" i "la falta de contundència davant de les ocupacions", la qual creuen que "han generat un efecte crida i una expansió que s’ha fet palesa les darreres setmanes, sobretot al Centre Històric". Una situació, hi afegeixen, que "genera inseguretat ciutadana i sensació de desemparament".
Per Compromís, "la situació actual frega el descontrol i alguns s’estan atorgant el dret d’ocupar immobles aliens, molts gestionats per autèntiques màfies que s’aprofiten de persones i famílies vulnerables i que generen inseguretat i danys a les comunitats de veïns". Davant d’aquest panorama, la formació política veu "imprescindible reaccionar des de l’Ajuntament i prendre mesures més efectives".
Per tot plegat, Compromís X La Seu ha presentat la moció, dins la qual demana, "primer de tot, condemnar les ocupacions il·legals de propietats privades que hi ha en aquests moments a la Seu d’Urgell". En segon lloc, exigeixen "donar instruccions als serveis municipals per prendre totes les mesures possibles per tal d’evitar noves ocupacions a la nostra ciutat i, en especial al Centre Històric, i forçar a abandonar els habitatges als ocupes que actualment viuen il·lícitament a habitatges de propietat aliena".
Al text també es demana que "en aquells casos de famílies vulnerables, actuïn immediatament els Serveis Socials per tal de garantir el dret a l’habitatge i a una vida digna, i més recursos econòmics a la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya". Finalment, també s'insta el Govern espanyol i els grups parlamentaris perquè "encetin una reforma urgent de la normativa penal per tal de clarificar la tipificació dels delictes de violació de domicili i d’usurpació de la propietat, per tal de garantir que es pugui tractar les ocupacions de manera contundent i urgent".
Nou intent d'ocupació al carrer Canonges
Precisament coincidint amb l'actual debat sobre les ocupacions, aquest dijous a la nit s'ha produït un nou intent d'entrada il·legal a un immoble al carrer dels Canonges, segons han denunciat els veïns. La setmana passada, en aquest mateix vial del centre històric ja s'hi va produir un esfondrament, a la primera planta d'una finca que també havia estat víctima d'un altre intent d'ocupació uns dies enrere. D'altra banda, aquest dimecres els Bombers van haver d'intervenir en un incendi que es va iniciar en un garatge del bloc de pisos ocupat que hi ha entre la plaça d'Europa i el carrer del Portal d'Andorra.
Des de l'equip de govern, aquest divendres mateix, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha explicat que els darrers dies s'ha reforçat la vigilància, especialment al nucli antic, per intentar detectar els presumptes infractors i evitar que consumin les ocupacions. Sobre aquests fets, però, Viaplana ha lamentat novament que la llei espanyola vigent dificulta que els ocupes puguin ser desallotjats un cop s'han instal·lat en un habitatge i que, per això, aquesta és una problemàtica que actualment pateixen no només la Seu sinó també moltes altres ciutats de Catalunya i de l'Estat. En aquest sentit, els ajuntaments es troben amb que pràcticament no tenen eines legals per lluitar-hi. Per això, Viaplana s'ha mostrat partidari d'impulsar canvis legislatius que donin més garanties als propietaris i que facilitin la resolució d'aquests casos; especialment, quan es tracta d'ocupes que no actuen per necessitat, sinó tan sols per aprofitar-se d'un be aliè i no complir amb les obligacions legals que té la resta de la població.