Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís proposa instal·lar un nou centre de l'IRTA a la Seu

Compromís proposa instal·lar un nou centre de l'IRTA a la Seu

El grup municipal creu que el servei es podria ubicar a la Ciutadella de Castellciutat. Actualment l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries té 14 seus al conjunt de Catalunya
Centre de l'IRTA per al seguiment del sector fructícola, a Lleida (Departament d'Agricultura Generalitat)
16/07/2018 19:40

El grup municipal de Compromís a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell proposa que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) s’instal·li a la Seu per a fer investigació dels aliments en relació amb el Pirineu. En l’actualitat el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat ja disposa de 14 centres arreu de Catalunya, però cap d'ells és a l'Alt Pirineu, que té, pel seu clima, unes especificitats diferents a la resta del territori català.

La finalitat de l'IRTA és contribuir a la modernització, a la millora i l’impuls de la competitivitat, com també al desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari, agroforestal, aqüícola i pesquer. Alhora, dóna suport a sectors directament o indirectament relacionats amb el proveïment d’aliments sans i de qualitat als consumidors finals; a la seguretat alimentària, a la transformació dels aliments, i, en general, a la millora del benestar i la salut de la població.

Compromís X La Seu creu que "la creació d’aquest centre a la ciutat seria molt important en diferents vessants". D'una banda, "crearia un centre tecnològic a la Seu amb el que això implica tant en recursos humans qualificats que arribarien com en recursos tecnològics i científics que després tindrien una aplicació concreta en la posterior producció d’aliments específics pel clima pirinenc". Finalment, consideren que això pot ajudar la ciutat a "liderar tecnològicament el Pirineu amb el valor afegit que això suposaria".

Un de les destinacions possibles, segons el portaveu de Compromís, Òscar Orderig, podria ser la Ciutadella de Castellciutat, que "mitjançant el lideratge de l’IRTA podria fer que aquest espai, actualment en estat lamentable i d’abandó, es convertís en un centre tecnològic i de recerca científic".

Una de les possibles investigacions que proposa Compromís té a veure amb la vinya i el vi del Pirineu, "per conèixer el tipus de vinya òptima pel clima i territori que tenim a la Seu i comarca, realitzar una plantació experimental i impulsar la seva posterior producció i comercialització". També hauria d’obrir, conclouen, "les investigacions a altres productes com ara la poma de muntanya". Ordeig creu que "cal fer un esforç per aconseguir aquesta fita important”. Les seus actuals de l'IRTA estan repartides principalment entre les àrees de Lleida, Girona i Barcelona. També n'hi ha una a Tarragona i dues a les Terres de l'Ebre.

Mostrar formulari de contacte