Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís X La Seu proposa mesures "urgents" per pal·liar la manca d'habitatge públic

Compromís X La Seu proposa mesures "urgents" per pal·liar la manca d'habitatge públic

El grup municipal presenta una moció que planteja, entre d'altres accions, la construcció de nous pisos i la compra o rehabilitació d'immobles en desús. També demanen crear un parc d'habitatge de lloguer i d'inclusió social
La Seu d'Urgell
01/10/2020 19:25

Compromís X La Seu presentarà al proper plenari, dilluns vinent, una moció en la qual demanen una sèrie de mesures per potenciar un parc públic d’habitatge a la Seu d'Urgell. El grup municipal les considera "urgents i necessàries" perquè entén que la crisi de la COVID-19 ha arribat "quan encara estem patint les conseqüències de la crisi immobiliària i financera de l’any 2008 i les posteriors retallades en serveis púbics". Tot plegat creuen que "ha provocat l’empitjorament de les condicions de vida de moltes persones i famílies" perquè "moltes han perdut la feina i algunes fins i tot el seu habitatge, i cada cop n’hi ha més que viuen sota el llindar de la pobresa, situacions que afecten de forma preocupant als infants".

En un comunicat, Compromís expressa que aquesta situació "s’ha fet especialment palesa en el món de l’habitatge, donant lloc a situació en la que els elevats preus de venta i lloguer fan impossible l’accés al mercat de l’habitatge a les famílies sense recursos. I hi afegeixen que "la Seu no viu en una bombolla i s’ha d’afrontar el problema d’habitatge que pateix". Al respecte, el primer grup de l'oposició ha reiterat que, tal com ja ha expressat en anteriors legislatures, creuen que hi ha hagut "mala gestió dels últims equips de govern en política d’habitatge" i "fracàs de la promoció d’habitatges públics a l’Horta del Valira", a la qual cosa hi sumen "la gran quantitat de pisos buits que hi ha a la ciutat". També asseguren que fa 5 anys que esperen "els resultats d’aquesta promeses i, mentrestant, el problema d’habitatge a la ciutat ha anat empitjorant i s’hi afegeix el problema de l’ocupació il·legal".

La proposta de la moció indica que des de la Generalitat "s’han pres algunes mesures per impulsar la compra d’habitatges per tanteig i afavorir l’accés a habitatge assequible", però conclou que "cap de les mesures de la Generalitat adreçades a afavorir l’accés a l’habitatge no han tingut ressò a la nostra ciutat". També opinen que aquest primer any de mandat "les promeses fetes en campanya electoral per l’alcalde Fàbrega en matèria d’habitatge social tampoc han arribat a complir-se".

Segons Compromís, les mesures que proposen "ja les apliquen algunes ciutats catalanes ja fa temps" i passen per comprar habitatges, elaborar "veritables bancs d’habitatge social", expropiar "l’ús de pisos buits propietats de bancs" i iniciar "procediments sancionadors a grans tenidors que desnonen famílies vulnerables sense oferir l’alternativa d’un lloguer social". Aquestes actuacions, detallen, "han estat possibles per l’aplicació de les lleis catalanes d’emergència en habitatge (la Llei 24/2015 i la Llei 4/2016) després que el Tribunal Constitucional hagi retirat els recursos d’inconstitucionalitat i l’aixecament de la suspensió".

En aquest context, Carlota Valls, regidora de Compromís X La Seu, creu que "la Seu s’ha quedat enrere i encara no ha pujat al tren de les polítiques d’habitatge que permeten les lleis catalanes i que moltes altres ciutats estan aplicant". Al respecte, la moció reclama "que l’Ajuntament desenvolupi una política púbica d’accés a l’habitatge pels propers anys, tant a través de la nova construcció d’habitatges com de la compra de pisos desocupats o de rehabilitació de cases amb molta antiguitat". També proposen "impulsar la creació urgent d’un parc d’habitatge de lloguer social i inclusió social", perquè entenen que aquest mitjà "permet allotjar persones o famílies amb dificultats d’accés als habitatges del mercat lliure o en situació de vulnerabilitat social, tot oferint un preu d’oferta assequible o, en els casos de més dificultats, mitjançant un descompte o subvenció". Valls també apunta que "els habitatges d’inclusió social estan adreçats als col·lectius amb més risc d’exclusió social i estan gestionats per entitats socials que fan el seguiment dels residents i vetllen per la seva inclusió social".

Finalment, la moció demana debatre i definir un document de treball, mitjançant la Comissió d’Atenció a les Persones, on "s’estudiï les fórmules més idònies per a l’obtenció d’aquests habitatges i l’estudi en profunditat de la realitat en habitatge de la Seu". Carlota Valls creu que les mesures s'han d'aplicar "després molts anys d’inoperància per part dels governs d’ERC i Convergència, que han portat conseqüències molt negatives per a la ciutat”.

Mostrar formulari de contacte