Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís proposa noves mesures per garantir el dret a l’alimentació i la reactivació de bars i restaurants

Compromís proposa noves mesures per garantir el dret a l’alimentació i la reactivació de bars i restaurants

El grup municipal creu que la fórmula del tiquet de menú per a persones vulnerables suposaria un ingrés extra per a la restauració. El darrer plenari de la Seu va aprovar parcialment una moció de la CUP per garantir l'alimentació saludable
Avinguda Pau Claris de la Seu d'Urgell
21/10/2020 11:55

Compromís X La Seu farà arribar aquesta setmana a l’equip de govern les seves noves propostes per "fer front a la nova situació que s’està produint arrel de la nova onada de la pandèmia i que ha provocat un increment de persones en situació vulnerable i el tancament de molts bars i restaurants".

Al darrer ple municipal, el dia 5 passat, Compromís va donar suport a la moció presentada per la CUP, de la qual es va aprovar per unanimitat la majoria dels punts, en què es demanava garantir una alimentació suficient i saludable a tota la població. Per aconseguir aquest objectiu, el primer grup de l'oposició creu que "cal millorar de forma urgent l’aportació que reben els usuaris del projecte Aliments per la Solidaritat" i que "l’Ajuntament ha d’aportar més recursos per poder oferir aliment fresc suficient, especialment a famílies amb infants", de manera que aquest ajut "deixi de veure’s com un complement i passi a garantir aquest dret".

Per altra banda, Compromís veu "imprescindible" fer arribar a la Generalitat la necessitat d’ampliar les beques de menjador del 100% que actualment són "minoritàries". El grup municipal entén que "les beques parcials no solucionen el problema" i que "els infants i adolescents han de menjar bé i acompanyats cada dia al llarg de tot el curs escolar". En aquest punt també es refereixen a l’alimentació dels infants i joves en períodes no lectius perquè, apunten, "la pandèmia ha demostrat que existeixen formules per donar aquest suport com, per exemple, les targetes moneder", i conclouen que "l’administració no pot deixar en les ONG el que és la seva obligació".

Finalment, el comunicat també indica que "l’experiència ens diu que calen altres mesures adaptades i pensades per a persones en situacions especials, com són les persones grans que viuen soles i les persones amb malalties cròniques, malalties o trastorns mentals o amb addiccions. Aquests col·lectius, afirmen, "sovint mostren apatia cap a l’alimentació i el seu estat d’ànim no és el propici per cuinar". En aquests casos, una part d’elles poden trobar resposta en l’atenció domiciliària, un servei que Compromís creu que "cal impulsar perquè arribi a tot aquell que ho necessiti". Per a d'altres, hi afegeixen, "la fórmula del tiquet menjador els hi suposaria no només un àpat equilibrat sinó també dinar en companyia".

El recull de propostes acaba afirmant que "en un moment en què bars i restaurants estan veient molt minvats els seus ingressos", Compromís proposarà a l’equip de govern posar en marxa un projecte al qual es puguin adherir els bars i restaurants de la ciutat "per poder oferir, per un preu raonable que estaria subvencionat per l’Ajuntament, un menú a persones en situació vulnerable".

Al darrer ple municipal, l'equip de govern va mostrar-se d'acord a garantir la cistella bàsica d'aliments, si bé va indicar que des del Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell -que forma part d'Aliments per la Solidaritat- ja es treballa per aquest objectiu, en un context d'augment de sol·licituds aquest any per la crisi del coronavirus. La tinent d'alcalde d'atenció a les persones, Marian Lamolla també va esmentar la col·laboració de Càritas, mitjançant targetes per a unitats familiars, i d'altres entitats de la ciutat, com ara La Seu Solidària o Creu Roja Alt Urgell.

Quant al segon punt, que demanava col·laboració amb entitats solidàries, l'equip de govern va recordar que aquesta ja existeix des de fa anys i va proposar a la Xarxa de Suport Mutu que s'afegeixi al projecte Aliments per la Solidaritat, per tal de sumar esforços. Marian Lamolla també va remarcar que a la Seu, a nivell institucional, existeixen diversos programes que garanteixen una alimentació adient a col·lectius vulnerables, com ara les beques menjador, l'existència d'un mediador a cada escola per detectar infants vulnerables i els àpats infantils que s'han garantit durant tot l’estiu.

Mostrar formulari de contacte