Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís proposa ajornar la creació de l’Agència de Patrimoni Natural

Compromís proposa ajornar la creació de l’Agència de Patrimoni Natural

El grup presentarà una moció als plens de l'Ajuntament de la Seu i del Consell Comarcal de l'Alt Urgell perquè considera que la llei s’ha redactat sense tenir en compte el territori, els seus col·lectius i administracions
PN Alt Pirineu (Foto: Gencat)
04/06/2020 20:20

Compromís X La Seu i Compromís X Pirineu presentaran una moció als propers plens de l’Ajuntament de la Seu i del Consell Comarcal de l'Alt Urgell per sol·licitar que s'ajorni al Parlament la posada en marxa de l'Agència de Patrimoni Natural. Els grups municipal i comarcal indiquen que la llei s’ha redactat "sense tenir en compte el territori, els seus col·lectius i administracions" i s'insta a negociar-la amb els diferents agents implicats al Pirineu.

La Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat del Parlament, en la sessió del 19 de febrer de 2020, va acordar establir el seu dictamen sobre la Proposició de llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural, que es va publicar al Butlletí del Parlament el 26 de febrer de 2020. La proposta ha estat impulsada pels grups parlamentaris de JxCat, ERC, PSC i En Comú Podem. Aquest organisme tindria la missió, afirmen, de "liderar la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l’estudi del medi natural de Catalunya, tant en l’àmbit continental com marí", com també "potenciar la conservació del patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversitat, amb criteris d’integritat, sostenibilitat, persistència i eficiència".

Compromís lamenta que "malgrat les bones intencions amb la qual es va iniciar la tramitació", la proposició "s’ha elaborat a esquenes del Pirineu i no s’ha tingut en compte l’opinió de cap municipi". També recorda que la zona pirinenca i, en especial l’Alt Urgell, "pateix un sever procés de despoblament, envelliment i empobriment que està comportant una desertització del territori". A més, incideix en el fet que l’Alt Urgell compta amb dos parcs naturals, "per la qual cosa té un patrimoni natural molt gran".

Visió metropolitana

El partit remarca que "l'agència aporta poques solucions al problema del despoblament i afegeix més burocràcia i noves traves al desenvolupament econòmic de la muntanya i el món rural". Alhora, critica que "la llei no ve acompanyada de cap nova inversió, tenint en compte la retallada acumulada de més del 80% de la inversió a l’Alt Pirineu, ni de cap mesura addicional que reverteixi la situació actual, a més de tenir una visió totalment esbiaixada i metropolitana del medi ambient".

Compromís s'afegeix al posicionament contrari d'alcaldes, EMD i Consells Comarcals de l’Alt Pirineu en relació amb la llei "tal com està redactada". I subratlla que "ara més que mai amb la crisi derivada de la COVID-19, és important que totes les parts parlin per millorar-la i que tingui en compte totes les visions i el desenvolupament social i econòmic del territori".

Mostrar formulari de contacte