Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís proposa reduccions i bonificacions a les noves ordenances fiscals

Compromís proposa reduccions i bonificacions a les noves ordenances fiscals

Entre d'altres, el grup municipal planteja una rebaixa del 90% a l'IBI de locals comercials del centre històric i compensar la pujada de l'IBI rústic del 2018. Consideren que les mesures ajudarien a reactivar l'economia local

Ajuntament de la Seu d'Urgell
Ajuntament de la Seu d'Urgell
29/10/2020 17:25

Compromís X La Seu proposarà al proper plenari, aquest dilluns vinent, un conjunt de propostes per incorporar a les noves ordenances fiscals -que s'han d'aprovar en aquesta sessió- amb l'objectiu, indiquen, de "reactivar l'economia". En aquest ple és previst que s'aprovi.

Pel primer grup de l'oposició, "la situació econòmica requereix un esforç fiscal per part de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell que ajudi als comerços i les empreses locals". Consideren que aquesta nova aprovació és "una oportunitat per aplicar mesures amb l’objectiu d’ajudar als comerços, empreses i autònoms de la Seu d’Urgell. Alhora, recorden que al llarg de la present i l’anterior legislatura han presentat diverses propostes de modificació, com ara suport als sectors més afectats per la crisi, impuls d’energies verdes i abaratir alguns impostos perquè, afirmen, "són dels més elevats de Catalunya".

La primera proposta que ha plantejat Compromís a l'equip de govern de Junts i ERC és cear una línia de subvencions per bonificar fins al 90% de la quota de l’IBI als locals comercials del Centre Històric i d’altres zones d’interès. En segon lloc, plantegen una rebaixa del tipus de l’IBI rústic per tal de compensar la pujada aplicada al 2018.

En la mateixa línia, demanen una bonificació del 50% de la quota íntegra d’IBI per a béns immobles de naturalesa urbana d’ús residencial, comercial o empresarial en què s’hagin instal·lat sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol per a autoconsum per un màxim de 5 anys, juntament amb una bonificació del 95% en l’ICIO corresponent a la instal·lació de sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol per a autoconsum.

D'altres punts d'aquest paquet de propostes són una reducció del 50% de l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) de l’Ajuntament en aquelles obres amb un import màxim de 30.000 €; una bonificació del 100% de la taxa d’ocupació de la via pública per terrasses a bars i restaurants (a més de la bonificació del 100% a la taxa als paradistes del mercat setmanal); i finalment, bonificar la quota de la plusvàlua per herència fins a un 95% en el cas de familiars de primer grau.

Compromís considera "urgent" aplicar aquestes mesures "sense tancar-se a d’altres propostes que persegueixin el mateix objectiu". El seu portavei, Òscar Ordeig, declara que “en temps difícils cal ser resolutius i aplicar mesures econòmiques que ajudin a tirar endavant el teixit comercial i empresarial de la Seu”. Ordeig hi afegeix que les mesures que proposen "s’han vingut reclamant des de fa molt temps i ara, més que mai, és urgent que s’aprovin”.

Mostrar formulari de contacte