Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís reclama ajuts econòmics per als desplaçaments sanitaris del Pirineu cap a Lleida i Barcelona

Compromís reclama ajuts econòmics per als desplaçaments sanitaris del Pirineu cap a Lleida i Barcelona

El grup municipal assegura en una moció que les retallades a l’Hospital de la Seu han provocat una disminució de serveis sanitaris i un augment de les derivacions

Hospital de la Seu d'Urgell
Hospital de la Seu d'Urgell
14/07/2017 12:45

Compromís X La Seu ha presentat una moció al ple municipal, que serà debatuda dilluns vinent, en què se sol·licita reclamar a la Generalitat de Catalunya que impulsi una línia d’ajuts econòmics per a pacients i famílies que han de desplaçar-se als hospitals de Lleida o Barcelona per ser atesos.

El grup municipal justifica la proposta indicant que "les retallades a l'Hospital de la Seu, amb la consegüent reducció de serveis sanitaris, ha comportat un augment de les derivacions a d’altres centres mèdics i un perjudici econòmic i social per als urgellencs i urgellenques, així com per als usuaris dels serveis sanitaris d’arreu del Pirineu". La moció remarca que tot plegat ha derivat en l'obligatorietat de fer nombrosos viatges per rebre tractaments, ser visitats per metges especialites o dur a terme proves diagnòstiques, "amb els costos que això comporta per als pacients i el seu entorn familiar".

Segons afirma el grup municipal, l’any 2006 s'atenia el 76,79% de les persones que acudien al Sant Hospital, mentre que l'any 2015 aquest xifra va ser del 69,18%. Compromís opina que les derivacions a Hospitals de Lleida i Barcelona, que han passat d'un 23,21% a un 30,82%, es poden justificar quan la patologia del malalt requereix una atenció especialitzada o molt greu, "però no quan és provocada per les retallades de serveis bàsics". En aquest sentit, el grup subratlla que "la tisorada als recursos del sistema sanitari perjudica greument les famílies de les zones de muntanya".

Petició ciutadana

Compromís recorda que ciutadans i algunes entitats de la Seu d’Urgell també han reclamat ajudes econòmiques públiques per a persones que es veuen obligades a desplaçar-se molts quilòmetres per accedir a determinats serveis sanitaris. El portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, comenta que “l’accés als serveis sanitaris i de salut és un dels serveis públics bàsics més importants i valorats pels ciutadans” i afegeix ques són "vitals per evitar la despoblació de les zones de muntanya”.

El grup municipal remarca també que l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, és el màxim responsable de l’Hospital de la Seu com a president del Patronat i recorda que el seu grup no té representació al Patronat de la Fundació Sant Hospital "arran del pacte d’inici de legislatura entre els grups municipals de Convergència i Esquerra".

Mostrar formulari de contacte