Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís reclama que es busqui nous usos per a l'edifici dels antics jutjats de la Seu

Compromís reclama que es busqui nous usos per a l'edifici dels antics jutjats de la Seu

El grup municipal denuncia un "abandonament total" de l'immoble a causa dels episodis de vandalisme i furts a l'interior, i en culpa els successius equips de govern
Imatge actual de l'interior dels antics jutjats de la Seu d'Urgell
26/03/2021 11:55

Compromís X La Seu reclama que es busqui "nous usos" per a l'edifici dels antics jutjats de la Seu d'Urgell, de cara a "permetre dinamitzar el centre històric i recuperar una de les instal·lacions que actualment es troben en situació d’abandonament total". Una situació que comparen amb "d’altres com la Ciutadella de Castellciutat o una part de l’edifici de les Monges".

En un comunicat, el grup municipal detalla que ara fa poques setmanes els seus regidors van visitar les instal·lacions dels antics jutjats situats, a la plaça del Pati Palau, que actualment són propietat de l’Ajuntament de la Seu, i segons expliquen van poder "comprovar com el vandalisme i els furts continuats durant dècades, i la manca de manteniment i vigilància, han abocat aquest equipament a un estat deplorable i irreversible.

Compromís recorda que "aquest edifici històric fou construït en temps del bisbe Francisco Antonio de la Dueña y Cisneros i del rei Carles IV, entre els anys 1797 i 1808, període en què van coincidir totes dues personalitats en el desenvolupament del seu càrrec". Antigament havia estat la Casa dels Infants Orfes, que puntualment -entre el segle XIX i començament del segle XX- va esdevenir l’escola pública de primeres lletres de la ciutat. L’any 1911, l’Ajuntament de la Seu va iniciar els tràmits perquè les escoles fossin graduades. D’aquesta manera, l’escola d’educació primària de la Seu d’Urgell va ocupar aquell emplaçament fins al seu trasllat a l’actual Escola Mossèn Albert Vives, que es va produir l’any 1971. En aquell moment la casa dels infants orfes passà a ser ocupada per les dependències del jutjat de primera instància de la Seu d’Urgell fins l'any 2003, quan aquestes dependències foren traslladades als actuals jutjats de la plaça de Jacint Verdaguer.

En el text, Compromís culpa d'aquest deteriorament "els successius governs d’ERC i Convergència", perquè consideren que "han tingut una actuació deplorable i irresponsable, caracteritzada per una desídia extrema". El portaveu del grup municipal, Joan Barrera, creu que aquestes formacions "han permès que unes instal·lacions que es trobaven en perfectes condicions, al bell mig del Centre Històric de la Seu, es degradin fins a l’extrem arribant a una situació irreversible, que comportarà una gran inversió per part de les arques municipals, sense que cap representant polític es faci responsable d’aquest fet".