Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís valora com "una oportunitat perduda" l'ajornament dels estudis d'IFE

Compromís valora com "una oportunitat perduda" l'ajornament dels estudis d'IFE

El grup municipal lamenta que pel nou curs 2019-2020 no arribi a la Seu aquesta formació per a joves amb necessitats especials. El Govern s'ha compromès a treballar per implantar-la l'any vinent i, prèviament, a aportar una solució temporal
Institut Joan Brudieu
19/07/2019 14:20

Compromís X La Seu ha valorat com "una oportunitat perduda" el fet que aquest proper curs 2019-2020 no s'implanti a la ciutat el Pla pilot experimental d’Itineraris Formatius Específics (IFE) per a alumnes amb necessitats educatives especials associades a discapacitat intel·lectual lleu o moderada. El grup municipal considera necessària aquesta formació per garantir "la igualtat d’oportunitats i de drets de tots els infants i joves", la qual creu que "s'està negant".

En un comunicat, Compromís recorda que l'acord del Govern català, de l'any 2016, per crear aquest pla "va ser rebut amb una gran satisfacció" per part de les famílies afectades i "per part d’una comunitat educativa sensible al valor de l’atenció a la diversitat i als drets de les persones amb diversitat funcional". Aquests estudis venien a donar resposta a "una gran necessitat que hi havia en l’àmbit de la formació d’aquest alumnat que, per manca d’opcions de formació després de la ESO es veien abocats a quedar-se a casa a la força, sense cap oportunitat de formació, situació que repercutia greument en la seva inserció social i laboral".

Des de llavors, famílies del Pirineu han estat esperant que s’atorgués aquests estudis al territori i, finalment, el passat mes de maig el Departament d’Ensenyament va anunciar la implantació de l’IFE el proper curs 2019-2020, concretament a l’institut Joan Brudieu. Tanmateix, en el període de preinscripció l'opció del centre urgellenc va desaparèixer "sobtadament i sense cap explicació de la pàgina web del Departament d’Ensenyament", segons assegura Compromís, que hi afegeix que la informació de què disposen és que l’Institut Joan Brudieu no va acceptar la proposta "per manca d’espai". L'altra opció que s'havia estudiat la del Col·legi La Salle, també s'ha descartat per ara; en aquest cas, perquè és un centre concertat i perquè "l’ajuntament no va proposar cap espai alternatiu". Així, hi afegeix el grup municipal, la partida que hi havia prevista enguany per a la Seu "ha anat a una altra localitat de Catalunya".

Compromís conclou que "els uns pels altres, els nostres joves estan un cop més sense l’oportunitat de formar-se; i un curs més, en tot el Pirineu no s’impartirà formació professional adaptada". La setmana passada hi va haver una reunió entre les diferents parts implicades, en la qual el delegat territorial d'Ensenyament, Carles Vega, es va comprometre a "fer tot el possible" per implantar aquesta formació a la Seu l'any vinent, al curs 2020-2021. Tot i això, des del primer grup de l'oposició creuen que de la reunió se'n va treure "només algun reconeixement d’errors comesos i declaracions de bones intencions, del tot insuficients". En aquest sentit, asseguren que "comparteixen la decepció i la indignació de les famílies", alhora que exigeixen "al Departament d’Ensenyament i a l’alcalde Jordi Fàbrega un compromís que asseguri que un cicle IFE s’impartirà el proper curs 2020-2021 a La Seu d’Urgell", tot cercant "la formula que ho faci possible" i "l’espai més adequat pel desenvolupament amb garanties d’aquest imprescindible projecte".

Solució temporal per al nou curs

A la trobada entre la Generalitat, l'Ajuntament i les famílies, que es va fer el passat dia 11, des de l'equip de govern municipal es va destacar que, a banda de comprometre's a fer arribar l'IFE l'any vinent, Ensenyament també els va assegurar que de moment, per a aquest curs 2019-2020, oferiran "una solució temporal als alumnes afectats de manera individualitzada, a través de les aules i professionals USEE (SIEI)". Els estudis d'IFE estan pensats per a adolescents que, a causa de discapacitats lleus, "no tenen una sortida adaptada a les seves necessitats en l’àmbit educatiu que possibiliti la seva posterior inserció al mercat  laboral".

Des de l'Ajuntament han reiterat que veuen "indispensable" que la ciutat disposi de l'IFE, ja sigui en un centre públic o concertat, i hi afegeixen que "també és la prioritat del Departament d’Educació”. A més a més, recorden que quan s'implanti a la Seu "aquest servei seria pioner al Pirineu".

Mostrar formulari de contacte