Compromís X La Seu denuncia quatre noves ocupacions d'habitatges
El grup municipal tem que aquest fet tingui un "efecte crida" i exigeix "accions contundents". Els desallotjaments d'ocupes depenen de la justícia i cal que hi hagi una denúncia prèvia del propietari
Compromís X La Seu ha denunciat aquest dilluns que els darrers dies s'han detectat quatre noves ocupacions d'habitatges, concretament en un edifici situat al carrer de Sant Joan Baptista de La Salle, en ple centre de la ciutat. El grup municipal alerta que aquesta situació "està generant por i un gran neguit" tant als veïns com als comerços de l'entorn.
En aquest sentit, des de Compromís temen que el nou episodi tingui un "efecte crida" i faci que d'altres persones ocupin més pisos del mateix bloc. Per tot plegat, el primer grup de l'oposició ha exigit "accions contundents" a l'equip de govern i que demanin la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, els veïnat i comerços, de cara a identificar els ocupes o bé parlar amb la propietat perquè ho solucioni.
Per Compromís, "aquestes situacions d'ocupació il·legal i generalitzada d'habitatges generen problemes veïnals i degraden la imatge de la ciutat". En aquest punt, han fet referència novament al bloc de la plaça d'Europa, on "s'hi han produït diversos problemes de convivència" i, a més a més, recentment "s'hi han instal·lat grups electrògens als balcons, amb la molèstia que això genera les 24 hores del dia". Finalment, han culpat d'aquesta situació el fet que "els darrers deu anys no s'ha construït cap pis per a lloguer social o assequible a la Seu d'Urgell".
Sobre aquest context, en anteriors casos semblants, des de l'equip de govern (Junts i ERC) han recordat que el desallotjament de les ocupacions il·legals d'habitatges no depèn dels ajuntaments, sinó de la justícia espanyola. A més a més, per fer efectiu un desallotjament, primer cal que el propietari afectat presenti una denúncia als jutjats, cosa que no sempre passa, tal com s'ha demostrat amb el bloc de la plaça d'Europa, propietat d'una entitat bancària. Pel que fa a aquest emplaçament, dos anys després hi segueix havent ocupes malgrat que aquest mes de maig la companyia local PEUSA ha fet efectiva l'ordre judicial de tallar-hi el subministrament elèctric, pel risc que hi hagi incendis causats per connexions de llum il·legals, cosa que de fet ja ha passat els mesos anteriors. En aquest sentit, l'elèctrica ha hagut de fer aquesta acció perquè en cas d'un accident se la podria declarar responsable. D'altra banda, el consistori apunta que, dels més de trenta habitatges ocupats en aquell bloc, només una desena de casos són considerats com a vulnerables, segons les dades recollides pels Serveis Socials.
Alternatives per facilitar habitatge assequible
Quant a les referències dels grups de l'oposició a la política d'habitatge, aquest mes el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Gurrera, ha explicat aquest mes que actualment l'Ajuntament treballa diferents vies per assolir pisos assequibles, com ara arribar a acords amb propietaris per a una cessió d'ús. Per aquest mitjà ja hi ha 2 acords signats i properament se’n signaran per a 3 pisos més. Una segona via és a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, amb qui l'Ajuntament ha aconseguit un total de 10 pisos que permeten "donar cabuda a les sol·licituds que ens arriben a través de Serveis Socials”. També s'ha signat darrerament un acord amb l'entitat sense ànim de lucre Hàbitat3, que impulsarà pisos de lloguer assequible. La darrera via és la més que probable acceptació en herència d’un immoble al centre de la Seu, llegat a la ciutat per un veí mort recentment, que permetrà habilitar entre 9 i 10 pisos que es posarien a lloguer. Paral·lelament, es tramita 180 expedients en ajuts a lloguer, als quals cal sumar 61 expedients més en ajuts adreçats a majors de 65 anys i 10 més d'ajuts per impagaments.