Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís X La Seu reclama evitar més talls de l'N-145

Compromís X La Seu reclama evitar més talls de l'N-145

Ordeig creu que les accions que impliquen el bloqueig del trànsit són "legítimes" però perjudiquen el territori. Batalla recorda que el consistori no té una responsabilitat directa en les mobilitzacions i aposta pel bon veïnatge, malgrat que veu "lògiques" les protestes en un marc "excepcional"

Tall de l'N-145 durant la vaga general 8-N
Tall de l'N-145 durant la vaga general 8-N
14/11/2017 17:30

Compromís X La Seu ha expressat aquest dilluns en el ple municipal el seu "neguit" pels talls de la carretera N-145 i demana que se n'evitin més. El grup urgellenc, tot i considerar "legítimes" les accions de protesta de les darreres setmanes, creu que poden causar "un greu perjudici" tant per als ciutadans de la Seu com per als andorrans, ja que la via és la principal artèria de comunicació que té el Principat per entrar i sortir del país.

El portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, recorda la voluntat institucional conjunta de crear "una gran àrea econòmica, social i sanitària al Pirineu", que combinaria diverses zones administrativament diferents dins d’un nou marc de relacions multilaterals i "en la qual la capital de l'Alt Urgell i Andorra tindrien papers protagonistes". Ordeig incideix en el fet que cal potenciar l’economia de muntanya teixint nous vincles entre les diferents àrees que composen el territori. I afegeix: "Tots tenim molt més a guanyar amb una bona col·laboració i amb unes fronteres cada vegada més permeables, perquè noves sinergies poden representar millores en el benestar econòmic i social dels pirinencs”.

Compromís també especifica que més de 1.300 treballadors creuen cada dia la frontera hispanoandorrana per poder dur a terme les seves tasques professionals. És per això que, malgrat comprendre que els manifestants defensen "unes reclamacions molt dignes", consideren que "tot plegat pot comportar danys a les relacions entre la Seu i Andorra i als transfronterers". Per Ordeig, "cal afavorir el bon veïnatge i ser conscients que si s'allarguen les protestes la repercussió serà molt negativa".

Posicionament del consistori

En relació amb la preocupació de Compromís, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va puntualitzar en la sessió plenària, on es va plantejar la qüestió, que "el consistori com a institució no té una responsabilitat directa en els talls de l'N-145 i no els impulsa", a més de manifestar que l'Ajuntament està en tot moment al servei dels ciutadans i que fa un treball continuat per mantenir "un bon veïnatge amb el Principat".

Batalla va explicar que en les mobilitzacions del passat 3 d'octubre, 3 de novembre i 8 de novembre, la tasca de la Policia Municipal va ser la de minimitzar les dificultats de mobilitat. Tanmateix, el polític urgellenc va deixar clar que "s'ha de respectar i és lògica una protesta per una causa molt greu i excepcional: l'empresonament de mig Govern i l'exili forçat de l'altra part, un fet que no es viu en cap altre país d'Europa". 

Batalla va insistir que el diàleg amb Andorra "hi ha estat, hi és i hi serà" i va detallar la col·laboració actual en diferents àmbits i  projectes, com l'organització dels Special Olympics.

Mostrar formulari de contacte