Compromís X Peramola demana crear una taula de treball sobre urbanisme i donar-ne compte a l'Estat
El grup considera que l'actual planejament "bloqueja el creixement i desenvolupament" del municipi i dificulta l'establiment de població. La moció planteja una revisió dels PAU
Compromís X Peramola ha presentat una moció al plenari municipal en què demanen establir una taula de treball per revisar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Peramola i que es doni compte d'aquesta mesura al Govern espanyol, mitjançant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
En l'exposició de motius d'aquesta petició, el regidor de Compromís, Toni Mas, addueix que "per modificar l'urbanisme de qualsevol municipi, cal un marc, és a dir, una base sobre la qual establir una sèrie de normes i usos", i que "aquesta funció la desenvolupa el POUM, que en el cas de Peramola s'aprovà el maig del 2012" en base al projecte desenvolupat per l'equip d'arquitectes Jornet-Llop-Pastor. Segons Mas, "passats 10 anys, es constata que cap dels PAU que s’havien projectat no s’ha aplicat, ja sigui per manca d’entesa o muscle financer dels possibles intervinents (Ajuntament, propietaris i promotors) o per la mateixa complexitat del POUM" amb un model que, opina, "potser era massa especulatiu".
El representant socialista creu que "actualment a Peramola l’urbanisme projectat bloqueja el creixement i desenvolupament del poble", pel fet que no s'han aplicat diversos plans específics que, conjuntament, preveien la possibilitat de construir fins a 100 nous habitatges, juntament amb el PAU-9 que contemplava la creació d'un aparcament públic amb capacitat per a unes 40 places. Alhora, Mas considera que "els accessos a Peramola són deficients" perquè "d’una banda es fan mitjançant una carretera, amb titularitat de la Generalitat de Catalunya, que no respecta l’ample necessari; i de l’altra, es fan servir camins rurals, que camions de gran tonatge malmeten contínuament"
D'altres retrets que Compromís fa a l'estat urbanístic actual són que "no es fa de manera deguda la gestió de residus al municipi, no hi ha cap sistema de depuració d’aigües residuals o brutes, el clavegueram té deficiències greus que cal corregir i no es fan els deguts manteniments de camins públics, alguns dels quals han estat privatitzats per part de propietaris de finques confrontants". Toni Mas també opina que "la plaça del poble s’ha convertit en un aparcament de vehicles mal gestionat i hi han problemes de convivència amb les activitats de l’escola, els esdeveniments culturals i la circulació". I afegeix que, des del seu punt de vista, "una família autòctona, que vulgui construir un habitatge a Peramola, no pot fer-ho perquè tots els PAU de l’entorn urbà estan vinculats i s’haurien de desenvolupar a la vegada, amb les seves corresponents zones verdes i d’equipaments". Quant a l'habitatge de lloguer, creu que no se'n pot trobar "a preu i condicions raonables donada la manca d’oferta i l’estat de la mateixa".
El comunicat també esmenta que "com d'altres municipis a l’Alt Urgell, Peramola té una població que fluctua" i Compromís creu que "el nombre d’empadronats no es correspon amb la població real, especialment els mesos d’estiu, perquè "hi ha més d’un 50% d’habitatges que només s’activen unes setmanes d’estiu, o en períodes breus". Per tot plegat, l'oposició conclou que "cal modificar una normativa urbanística que constreny el poble" i "derivar cap un urbanisme pragmàtic revisant els diferents PAU i retocar conceptes que siguin més viables". Finalment, creuen que aquests canvis no els ha de planificar l'Ajuntament sol, sinó que hauria de fer-los conjuntament amb "el Departament d'Urbanisme de Lleida i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell".