Compromís X Peramola demana una taula de treball sobre el tractament d'aigües residuals a l'Alt Urgell
El grup municipal presenta una moció en què assegura que la manca d'"infraestructures bàsiques" fa que aquestes restes vagin als torrents que acaben al riu Segre. Aquest darrer any, el Consell Comarcal ha convidat els consistoris a presentar projectes a l'ACA per millorar la depuració
Compromís x Peramola ha demanat aquest dimecres “establir una taula de treball per especificar accions urgents per al tractament d’aigües residuals al territori, conformada per representants de les institucions implicades”.
El portaveu del grup municipal socialista, Toni Mas, ha explicat que “a través d’una moció", que es debatrà al proper plenari, han exposat "la necessitat de determinar immediatament un pla d’acció que aturi" el que qualifica de "presumpte delicte ecològic que s’estaria fent a Peramola i a d'altres pobles de l’Alt Urgell”. Segons Mas, “la major part dels petits municipis de l’Alt Urgell no disposen d’infraestructures bàsiques i obligatòries per al tractament de les aigües residuals". Això fa, hi afegeix, que "aquestes acabin, sense filtre ni tractaments, als torrents que finalitzen al riu Segre”.
El Consell Comarcal ja ha debatut el tractament de les aigües residuals en anteriors ocasions. L'abril passat, durant l'aprovació de la substitició parcial del col·lector a l'EDAR de Montferrer, Compromís X Pirineu va qüestionar la despesa prevista en aquesta instal·lació mentre consideren que "no s'avança en d'altres pobles, com Cerc o Tragó" i van denunciar que "encara hi ha municipis amb problemes d’aigua potable i de depuració", o bé d'altres on "encara es llença l'aigua tal com surt pels torrents", i que el Consell Comarcal en té constància. La fins fa poc presidenta del Consell, Josefina Lladós, va respondre tot recordant que el sanejament depèn de l’Agència Catalana de l’Aigua i que l'ens comarcal ja ha demanat recentment a tots els municipis que facin saber les estructures pendents que tenen. En aquest sentit, Lladós creu que "darrerament sembla que l’ACA ha millorat la gestió" i ha reactivat els convenis per a projectes de depuració, i celebra el fet que ara treguin més convocatòries, tot prioritzant l’atorgament de subvencions per a nuclis o comarques, com l'Alt Urgell, que havien quedat oblidats els anys anteriors arran de la crisi.
En el mateix debat, i novament per part de Compromís, Toni Mas hi va afegir que cal resoldre aquestes mancances per evitar que hi pugui haver conseqüències penals per "delicte ecològic". Mas es va referir a una sentència condemnatòria a un alcalde del Vallès arran d'una denúncia feta per la Fiscalia "per no fer el tractament adequat", malgrat que aquest batlle havia dit que la tasca corresponia a l'ACA. Josefina Lladós va respondre a Toni Mas que la seva intervenció i d'altres d'anteriors denoten que "no té cap estima per la feina dels alcaldes de l’Alt Urgell", i va defensar que els batlles de la comarca fan tot el possible per resoldre aquests problemes.