Compromís demana que es garanteixi el dret a l'avortament al Pirineu
La formació lamenta que actualment no es pot fer la interrupció quirúrgica a cap hospital públic pirinenc ni tampoc a Lleida, per l'objecció de consciència dels professionals. Salut ha anunciat aquesta tardor un acord amb un centre privat lleidatà per garantir-ho i l'extensió de l'opció farmacològica a poblacions com Tremp i Vielha
Compromís x Pirineu ha fet arribar una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, en la qual demanen "que es garanteixi el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs al Pirineu", juntament amb "la necessitat d’equiparar els serveis en els hospitals generals de nivell bàsic" i que "a l’hora de gestionar els hospitals situats a les comarques del Pirineu es tingui en compte la distància geogràfica i l'orografia fins a l’hospital de referència".
En un comunicat, Compromís exposa que "la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març garanteix el dret a l’avortament a través de la xarxa de salut pública", però consideren que "en la realitat, les dones del Pirineu es troben amb el greuge d’haver de fer llargs desplaçaments atès que a la demarcació de Lleida no hi ha cap hospital que realitzi avortaments quirúrgics i, a més, en cap hospital del Pirineu no s’ofereixen les píndoles abortives". La formació socialista atribueix aquesta situació, que qualifiquen d'"injusta", a tres factors: "la prevalença d’hospitals vinculats a l’església catòlica, una històrica inacció del Departament de Salut i un característic immobilisme dels partits conservadors que han governat el Pirineu en les últimes dècades".
Compromís proposa "revisar els concerts de departament de Salut amb hospitals vinculats a l’església catòlica" i denuncia que "la llei reconeix la objecció de consciència, però contempla també que els centres mèdics han de garantir que hi hagi algun professional disposat a fer-ho, cosa que no s’està complint en molts hospitals". I consideren que actualment això no es garanteix "malgrat les reivindicacions de les associacions de dones feministes, dels partits progressistes i de les afectades mateixes".
La carta, a grans trets, reclama "que una dona que viu al Pirineu i vulgui exercir el seu dret a interrompre l’embaràs" pugui fer-ho "en les mateixes condicions que una dona que visqui a qualsevol altre indret de Catalunya". La portaveu de Compromís X Pirineu al Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Carlota Valls, hi afegeix que "si volem un país territorialment equilibrat, és imprescindible aplicar mesures de discriminació positiva" i que "la lluita contra el despoblament i per l’equilibri territorial passa per poder garantir el dret a la salut pública, i als altres serveis bàsics, dedicant els recursos necessaris per obtenir solucions realistes i definitives”.
Amb relació a aquestes demandes, el Departament de Salut va anunciar aquest novembre passat l'inici de tràmits amb una clínica privada de Lleida perquè facin operacions quirúrgiques d'interrupció de l'embaràs amb el suport de la conselleria. D'aquesta manera, segons va explicar la gerent de Salut a Lleida i a l'Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, es garanteix que si hi ha dones de la demarcació que demanen aquesta opció ho puguin fer sense haver de sortir del territori. Al respecte, Farreny va recordar que els professionals especialitzats tenen dret a l'objecció de consciència cap a aquesta intervenció i que, en el cas de l'Hospital Arnau de Vilanova, actualment s'acullen a aquest dret la totalitat dels 29 especialistes, motiu pel qual s'ha buscat l'acord amb el sector privat. La responsable de Salut confia que en el futur aquesta objecció sigui menor que l'actual "per l'evolució del concepte".
Pel que fa a la possibilitat de la interrupció farmacològica, la conselleria ha comunicat, també aquesta tardor, que aquesta opció s'estendrà a curt termini a centres públics de l'Alt Pirineu i Aran, entre els quals ha esmentat l'Hospital del Pallars, a Tremp, i l'Espitau Val d'Aran, a Vielha.