Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comunitària comença a impartir tallers per a gent gran al Pallars Sobirà

Comunitària comença a impartir tallers per a gent gran al Pallars Sobirà

L'empresa urgellenca ajuda a potenciar la memòria dels padrins en petits pobles del Pirineu. Inicialment la seva activitat s'ha centrat a l'Alt Urgell i Cerdanya
Taller de l'empresa Comunitària, a Ribera de Cardós (ACN/Marta Lluvich)
10/11/2015 20:05

L'empresa Comunitària, ubicada a la Seu d'Urgell, ha començat a impartit els primers tallers al Pallars Sobirà, concretament a Ribera de Cardós i Esterri d'Àneu. Els serveis que ofereix són bàsicament tallers grupals de memòria i serveis a domicili per gent gran que pateix diferents demències o malalties i no es poden desplaçar o no és suficient el servei públic que reben.

Entre els avantatges que destaca Gemma Guàrdia, responsable de l'empresa, hi ha el d'evitar desplaçaments als usuaris i fer arribar els serveis a qualsevol racó del Pirineu per petit que sigui. L'empresa de l'educadora social i pedagoga urgellenca està dissenyada pensant en les característiques del territori de muntanya; orografia molt complicada, població dispersa i envellida i moltes distàncies entre els pobles. Guàrdia destaca, en declaracions a l'ACN, que als pobles petits, on es concentra molta gent gran, no hi ha aquests serveis i d'aquí la itinerància de la seva empresa. En aquest sentit, afegeix "a més d'aquesta forma s'evita que els familiars o cuidadors hagin de desplaçar els pacients".

Potenciar les capacitats i habilitats cognitives, augmentar el temps de permanència dels pacients a les seves llars, disminuir la sobrecàrrega als cuidadors o afavorir l'autoestima dels pacients són alguns dels objectius que es planteja Comunitària i que ofereixen amb els seus serveis. Guàrdia explica que els serveis a domicili i personalitzats són molt favorables pels pacients amb malalties mentals, ja que "les sessions es realitzen en un entorn quotidià que afavoreix al rendiment".

Comunitària ha portat fins a Ribera de Cardós i Esterri d'Àneu els seus tallers d'estimulació cognitiva. Guàrdia explica que ''la idea d'aquests tallers és estimular o mantenir algunes de les funcions cognitives com ara el llenguatge, la memòria, la memòria recent, remota o musical, o de tipus visual, o altres funcions, percepció l'atenció. En aquest sentit, Guàrdia afirma que "són activitats molt concretes que d'altra forma no es treballen en el dia a dia".

Les sessions comencen amb una breu relaxació, segueixen amb una petita introducció teòrica i la part més extensa del taller són exercicis de memòria. Guàrdia ha explicat que la seva empresa va rebre un premi i gràcies a la quantitat econòmica rebuda subvenciona el quilometratge que té des de l'Alt Urgell fins al Pallars.

Mostrar formulari de contacte