Concentració de l'Esquerra Independentista de l'Alt Urgell amb motiu del Primer de Maig
L'acció, convocada per Arran, COS, CUP i Endavant, es durà a terme aquest diumenge a les 12 del migdia a la plaça dels Oms de la Seu d'Urgell
El col·lectiu d'Esquerra Independentista (EI) de l'Alt Urgell ha convocat una concentració per aquest diumenge, 1 de maig, per commemorar el Dia Internacional de la Classe Treballadora. L'acció, sota el lema 'Prenem el poder', es durà a terme a les 12 del migdia a la plaça dels Oms de la Seu d'Urgell.
La convocatòria té el suport d'Arran, COS, la CUP i Endavant. Des d'aquestes formacions han publicat un manifest amb motiu d'aquesta jornada en què, entre d'altres punts, afirmen que "la classe treballadora viu un atac a les condicions de vida" que consideren que "té un culpable clar, la burgesia", i hi afegeixen que "no existeix capitalisme sense crisi" perquè "es reestructura per garantir l'acumulació i la taxa de guany de la classe dominant mentre la classe treballadora s'empobreix". Pel que fa a l'encariment de l'energia i els productes bàsics, el col·lectiu l'atribueix a "l'esgotament dels recursos naturals, l'especulació financera i les tensions entre potències imperialistes" i consideren que "està sent carregat sobre el conjunt de la població, independentment del seu poder adquisitiu". També apunten que en aquest encariment "les grans energètiques", entre les quals esmenten Repsol i Iberdrola, augmenten els beneficis pels seus inversors descaradament" i que "els minsos augments salarials" pactats per la patronal CEOE i per CCOO i UGT, als quals qualifiquen de "sindicats grocs", han quedat "ben aviat en no res".
El document també apunta que "la patronal intenta abaratir costos de producció, reduint els salaris i obstaculitzant l'organització als llocs de treball de la classe treballadora", i assseguren que "els estats espanyol i francès han augmentat la seva capacitat de control social per prevenir qualsevol esclat de descontentament". Alhora, el manifest critica la nova Reforma Laboral, impulsada pel PSOE i Unidas Podemos, perquè la veuen "feta a mida dels interessos de la patronal, perpetuant així la precarització del mercat laboral". L'EI opina que les solucions passen per "la derogació de la Reforma Laboral i de la Llei d'Estrangeria, la nacionalització dels sectors estratègics, un habitatge digne per a totes, un sistema públic i de qualitat" i mesures "contra la precarització de les dones i la feminització de la pobresa".