Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Concentració de suport a una resident uruguaiana de Vielha per la custòdia de la seva filla

Concentració de suport a una resident uruguaiana de Vielha per la custòdia de la seva filla

Grups feministes i sindicats demanen protecció per a totes dues perquè van patir maltractaments per part del pare. La protesta s'ha fet davant del Consolat de l'Urugai a Catalunya, on han rebut protecció diplomàtica

Residents uruguaians mostren el suport a una mare veïna de Vielha (Foto: ACN)
Residents uruguaians mostren el suport a una mare veïna de Vielha (Foto: ACN)
08/10/2019 10:40

Una cinquantena de persones s'han concentrat aquest dilluns al migdia davant del Consolat de l'Uruguai a Catalunya, a l'Avinguda Diagonal de Barcelona, per donar suport a la mare que hi està tancada amb la seva filla després que el cos diplomàtic, tot emparant-se en la legislació internacional, es es va negar divendres passat a entregar la nena, de 7 anys, al pare, que en té la custòdia legal segons la justícia espanyola, en base a una sentència d'un jutjat de Vielha. La mare havia denunciar el pare a l'Uruguai per abusos a la menor i maltractaments a ella, però el sistema judicial espanyol va arxivar aquests fets cas alhora que el pare l'acusava a ella de sostraure-li la nena.

La batalla legal va acabar en un litigi internacional, que va resoldre que mare i filla havien de tornar a l'Estat espanyol, on la justícia ha concedit la custòdia al pare. La concentració, organitzada des de les xarxes socials, ha congregat uruguaians residents a Catalunya -amb el suport de la Casa de l'Uruguai de Barcelona- i membres d'entitats feministes. Des de l'entitat de residents han volgut "defensar la sobirania del consolat en aquest terreny" i reclamen "que es resolgui la situació de la manera més adequada per a la nena".

El president de la Casa de l'Uruguai, Pedro Zaragüeta, ha dit a l'ACN que mare i filla estan "bé i tranquil·les". Zaragüeta hi ha afegit que els treballadors del consolat "estan fent tot el possible per atendre correctament" la nena i se n'està cuidant "molt l'alimentació". El representant del col·lectiu creu que "no és just el que està passant amb María" i "no és just que s'hagi arxivat tota la feina que s'ha fet a l'Uruguai i no s'hagin valorat els professionals", alhora que recorda que la mare "té el suport del cònsol i dels uruguaians. El cas s'ha convertit en un assumpte molt mediàtic al país sud-americà.

CCOO és una altra de les entitats que han donat suport a la concentració. En un comunicat enviat aquest dilluns al matí, el sindicat subratlla que "hi ha prou indicis i informes tècnics que avalen la necessitat de mantenir les mesures de protecció", així com "un risc fefaent per a la mare i la filla". Comissions alerta que es tracta d'un nou cas "on la justícia, sense cap visió de gènere, revictimitza una dona que ha patit violència masclista".

 

Mostrar formulari de contacte