1-O | Concentracions davant els col·legis electorals de la Seu i l'Alt Urgell per garantir el referèndum
Centenars de veïns surten al carrer per votar i munten cordons de seguretat als punts de votació. La Policia espanyola i la Guàrdia Civil han carregat violentament contra la població arreu del país, amb un balanç provisional de més de 460 ferits
Actualització. 18.00
Centenars de persones han sortit al carrer a la Seu i també arreu de l'Alt Urgell aquest diumenge des de primera hora del matí per votar en el referèndum d'autodeterminació de Catalunya. Alhora, han volgut garantir l'obertura dels col·legis electorals, després que a primera hora, en d'altres punts del país, la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil han carregat violentament contra la població en ple carrer, en unes imatges de repressió sense precedents a la Unió Europea en manifestacions pacífiques. Uns fets que ja han donat la volta al món i que han provocat un balanç provisional de 465 ciutadans de totes les edats ferits, alguns d'ells en estat greu o crític.
Els agents estatals han utilitzat bales de goma prohibides pel Parlament, segons s'han fet ressò centenars de mitjans internacionals com ara 'The Telegraph', entre molts altres. De fet, un home ha rebut l'impacte d'una bala a l'ull i ha hagut de ser operat d'Urgència a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, segons ha confirmat el Departament de Salut. I a Lleida, un home de 70 anys està en estat crític després de patir un infart quan la policia espanyola anava a desallotjar el col·legi La Mariola. Posteriorment, a Barcelona, una noia ha denunciat que un agent de la Policia Nacional l'ha empès escales avall i li ha destrossat la mà tot trepitjant-li els dits un per un. La jove ha requerit atenció hospitalària.
La majoria de centres de votació, paral·lelament, han patit un bloqueig en el sistema informàtic, però cap al migdia ja es podia votar en un 75% de les meses i a primera hora de la tarda en el 97%, segons ha informat el Govern. Alguns dels centres han optar per alleugerir la votació tot comptant els votants i introduint les dades informàtiques posteriorment. L'únic punt que de moment ha quedat tancat és l'Arxiu Comarcal, pel fet que centenars de veïns s'han concentrat a la porta del recinte, protegits per membres dels Bombers i dels Mossos d'Esquadra, amb l'objectiu d'evitar aldarulls i defensar les urnes.
En aquest sentit, a través de les xarxes socials s'ha fet una crida a tothom qui ja hagi votat perquè no se'n vagin i es quedin a la porta dels col·legis electorals per defensar-los, tot remarcant que "votar i marxar no serveix de res si segueix obert" davant l'amenaça de tancament per part de l'Estat. També s'ha demanat que tothom qui pugui porti aigua i menjar per a la gent que s'ha quedat davant l'Arxiu o bé a la resta de col·legis.
Els partits que han donat suport a la consulta democràtica han animat tothom a votar sense por i han recordat que s'ha habilitat el sistema de vot universal, que permet dipositar la papereta a qualsevol col·legi electoral, tot mantenint el principi d'un sol vot per persona. Una decisió que s'ha pres per tal que tothom pugui exercir aquest dret en cas de trobar-se tancat l'espai on està assignat.
Crida a quedar-se als col·legis i condemna de la violència policial
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha fet una crida "a defensar allò que és bàsic, que la gent pugui votar lliurement", i ha denunciat que arreu del país "hi ha hagut moments de tensió i fins i tot ferits" per les envestides dels cossos de seguretat de l'Estat contra la població, que ha contraposat amb l'actitud mesurada mostrada pels Mossos d'Esquadra, que ha informat als concentrats dels requeriments de la justícia espanyola i ha fet acta de què passa a cada indret.
Sobre aquest punt, el també diputat al Parlament s'ha mostrat "molt crític" amb "les barbaritats perpetrades per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en alguns col·legis electorals, amb gent gran desallotjada de males maneres i gent ensangonada", ha denunciat que a hores d'ara l'Estat espanyol "no és una democràcia, és una vergonya", i conclou que "això explica clarament perquè hi ha tanta gent als carrers ara mateix". Batalla hi afegeix que aquesta acció policial "sí que és un cop a la democràcia", ha remarcat que els agents estatals desplegats de manera excepcional "són les úniques persones que han actuat amb violència", i creu que "no és admissible que en ple segle XXI, l'any 2017, estem en aquesta situació, envoltats de policia i amb gent als hospitals perquè no els han deixat votar". Tot i això, l'alcalde urgellenc ha fet novament una crida "a la resistència pacífica".
De la seva part, el president de la federació d'ERC a l'Alt Pirineu i Aran, Francesc Viaplana, ha valorat "molt positivament" el fet que "des de primera hora hi ha molta gent al carrer" i ha destacat que al llarg del matí s'han solucionat molts dels problemes informàtics. Viaplana s'ha mostrat confiat que finalment sigui "una jornada electoral el més normal possible" a la Seu i a l'Alt Urgell i ha qualificat l'1 d'octubre com "una jornada històrica". Alhora, s'ha mostrat expectant per "veure com acaba el dia que tothom ha esperat tant de temps".
El portaveu de la CUP Alt Urgell, Pau Lozano, ha qualificat d'"espectacular resposta popular" la reacció de la gent i ha fet una crida a tothom qui ja hagi pogut votar a "seguir als carrers defensar els col·legis electorals". Lozano ha destacat que en alguns punts de la Seu s'ha generat "cues de centenars de persones", després que al llarg de la nit més de 150 veïns i veïnes s'han quedat a fer nit als espais habilitats per tal de garantir-ne l'obertura.
De la seva part, el portaveu de Catalunya en Comú a la Seu, Jordi Pino, ha lamentat que "tal com es temia, l'actuació del Govern espanyol està sent nefasta, totalitària i excessiva", una crítica que ha contraposat amb l'elogi a "la resposta que ha donat la gent, que és la que calia esperar". Pino ha destacat que la motivació de la població per votar s'ha demostrat amb "les llargues cues que estan duent a terme i el fet que esperin per poder votar" i "l'excel·lent feina de tota la gent que és als col·legis, tot fent front als problemes informàtics".
Concentracions de tractors
Al matí, un grup de pagesos s'ha presentat a la Sala de Sant Domènec amb tractors i han envoltat l'entorn de l'espai amb bales de palla com a mesura de seguretat. Una acció que també s'ha dut a terme prèviament en d'altres poblacions de l'Alt Pirineu com ara Sort, la Vall Fosca, el Pont de Suert, Barruera i la Vall de Boí, on els agricultors han aparcat els seus tractors davant les seus electorals.
D'altra banda, Organyà ha estat finalment la única població de l'Alt Urgell on no s'ha habilitat cap local municipal per votar i s'ha traslladat el tràmit a un local privat. La decisió l'han acordat els veïns amb la intenció de protegir l'alcalde, segons ha explicat Catalunya Informació. A la Cerdanya l'únic cas semblant ha estat a Meranges, on un veí ha cedit un espai perquè els veïns no s'haguessin de traslladat al municipi més proper, Ger.
-
Cues davant el Centre Cívic per votar en el referèndum de l'1-O
-
Concentració davant l'Arxiu Comarcal a l'inici de la jornada de votació de l'1-O
-
Cues davant la Sala de Sant Domènec per votar aquest diumenge 1 d'octubre
-
Veïns concentrats davant el local social de Castellciutat
-
Una de les càrregues de la policia espanyola contra els votants a Barcelona (Foto: ACN)
-
Agents de la Guàrdia Civil arrosseguen una padrina en una càrrega contra un col·legi electoral (Foto: ACN)