Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Condemna per envasar carn amb gas no autoritzat

Condemna per envasar carn amb gas no autoritzat

El jutjat penal de Lleida dicta un any i mig de presó per al propietari d'un escorxador de la Seu arran d'una denúncia anònima presentada des d'Olot. La sentència ha desestimat la multa econòmica que demanava la fiscalia
16/02/2016 19:15

El jutjat penal número 3 de Lleida ha condemnat a un any i mig de presó el propietari d'un escorxador de la Seu d'Urgell per un delicte contra la salut pública. Segons informa l'Agència Catalana de Notícies, la sentència recull els arguments de la fiscalia, basada en una denúncia anònima presentada des d'Olot, segons la quals l'empresa va utilitzar un gas no autoritzat a la Unió Europea per envasar carn; el monòxid de carboni (CO).

Tot i que el ministeri fiscal també demanava que s'imposés a l'acusat una multa de 12.000 euros, el jutge ho ha desestimat ja que l'empresa va pagar una multa més elevada per infracció administrativa a l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

La investigació es va iniciar arran d'una denúncia arribada a la comissaria dels Mossos d'Esquadra d'Olot el 13 de maig de 2014, de la qual encara es desconeix l'autor. Un dia després, es va inspeccionar l'escorxador urgellenc i es va trobar a l'empresa una màquina amb CO. Tanmateix, la defensa ha sostingut en tot moment que ningú no va analitzar ni provar si als envasos presumptament afectats hi havia el gas. La fiscalia, en canvi, va argumentar que es van distribuir uns 400.000 envasos d'aquests productes càrnics destinats al consum humà en 200 punts de venda distribuïts per més de 140 municipis de Catalunya, així com part de l'Aragó i València. En cap dels envasos no hi figurava cap indicació del monòxid de carboni, que no està autoritzat com additiu alimentari a la Unió Europea, tot i que sí està autoritzat el seu ús en països com els Estats Units. La finalitat d'aquest gas en l'envasat de carn fresca és mantenir el color vermell del producte durant més temps.

La defensa va lamentar després del judici, que va tenir lloc el passat 26 de gener, que aquesta denúncia anònima "ha perjudicat l'empresa, afectada ja, com d'altres, per la crisi econòmica" perquè "molts supermercats van deixar de comprar-los carn". L'advocat recordava a més que, segons els experts, el CO no és perjudicial per la salut i que cap consumidor s'ha vist afectat. L'empresa segueix actualment amb la seva activitat i intenta tornar mica en mica a la normalitat.

Mostrar formulari de contacte