Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Condemna d'un any de presó per l'ofegament mortal d'una nena de 4 anys, filla d'un veí de Puigcerdà

Condemna d'un any de presó per l'ofegament mortal d'una nena de 4 anys, filla d'un veí de Puigcerdà

Quatre monitores i el director de la piscina de Ripoll han reconegut que van "desatendre" les seves funcions i han arribat així a un acord amb fiscalia i acusació. Els fets es van produir el maig de 2017
El jutjat 5 de Girona, durant l'anunci de l'acord sobre la denúncia per l'ofegament d'una nena a Ripoll l'any 2019 (Foto: ACN)
20/10/2021 10:35

El jutjat penal 5 de Girona ha condemnat a un any de presó les quatre monitores i el director de la piscina de Ripoll, acusats d'homicidi imprudent per la mort d'una nena de 4 anys, el 19 de maig de 2017. El pare de la menor, Fran Medina, és actualment veí de Puigcerdà.

Fiscalia, acusacions i defenses han arribat a un acord que ha evitat el judici. Els acusats han reconegut que la nena va morir ofegada perquè van "desatendre" les seves funcions. Com que cap d'ells té antecedents, no hauran d'entrar a presó. Amb el pacte entre les parts, tampoc no els inhabilitaran per treballar com a monitors i socorristes o per dirigir les instal·lacions esportives. En aquest sentit, el pare de la petita ha remarcat que per a ells era molt important que els processats reconeguessin que hi va haver negligència, cosa que han acceptat.

La fiscalia i les acusacions particulars demanaven inicialment 3 anys de presó i 4 d'inhabilitació professional pels cinc implicats. El cas s'havia de jutjar aquest dimarts i dimecres al jutjat penal 5 però les parts han arribat a un acord que "ha estalviat fer un judici que era molt dur per a tothom", segons ha explicat l'advocat del pare de la nena, Carles Monguilod.

A la sala de vistes, el jutge va llegir ahir dimarts el relat de fets recollit a l'escrit d'acusació de la fiscalia i els cinc acusats l'han subscrit. El 19 de maig del 2017, a la piscina coberta s'hi feia una de les sessions del curs de natació, amb els alumnes de P4 de l'escola CEIP Pirineus de Campdevànol. L'activitat es feia en horari lectiu escolar i va durar des de les 10.50 hores a les 11.40 hores. Aquell dia –i segons el quadrant elaborat pel director- havien de fer el curset quatre monitores, però dues d'elles no van poder assistir-hi. Per això, el director va substituir-les, malgrat que una de les substitutes també tenia encomanada la tasca de socorrista.

Cadascuna de les monitores tenia assignats uns alumnes concrets, fent les activitats durant els primers 40 minuts a la piscina petita, tret del grup que duia una de les monitores acusades, que les feia a la gran. Quan es van acabar les activitats, la monitora i socorrista de la piscina gran, juntament amb els alumnes que tenia al seu càrrec, es van desplaçar a la piscina petita, on tots els alumnes junts havien de fer 10 minuts de jocs. En aquell moment, la monitora i socorrista de la piscina gran es va quedar a fora de la petita, a l'interior s'hi van quedar dues monitores i la que feia de socorrista de la piscina petita "se'n va anar sense causa justificada, desatenent personalment la seva doble assignació de funcions" i "obviant les conseqüències que se'n derivaven, deixant els nens a càrrec de les altres tres monitores".

Un cop acabat el curs, els alumnes i les tres monitores van desallotjar la piscina petita sense que, "en el més elemental exercici de les funcions encarregades", s'asseguressin que tots els alumnes havien sortit de l'aigua. I no es van adonar que faltava la víctima fins que la professora de l'escola va veure que al banc on els nens hi havien deixat les seves coses hi havia el barnús i les xancletes de la petita de 4 anys. A les 11.42, la van trobar a la piscina inconscient. Malgrat les maniobres de reanimació, no va recuperar el pols i el SEM en va certificar la mort per asfíxia per submersió a les 13.15 hores.

Un accident amb resultat tràgic

Carles Monguilod creu que "ha estat una sentència ajustada a la realitat del que va passar" que s'ha evitat així "un judici que era molt dur per a tothom", tant "per als pares han perdut una filla, i això és irremeiablement irreparable", com "per a les persones acusades, que tampoc no volien que passés això". De la seva part, Víctor Coch, l'advocat de la mare, que també ha exercit l'acusació particular, sosté que la sentència plasma que va ser un "accident tràgic" i que "al final, valia més arribar a un acord per poder tancar el tema definitivament i intentar girar full".

L'advocat de la defensa de tres de les monitores, Francesc Jufresa, també ha destacat que fer el judici "hagués estat un mal pitjor" i destaca que tothom ha reconegut que hi va haver una negligència.