Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Condemnats 920 conductors en un any per delictes de trànsit a la demarcació de Lleida

Condemnats 920 conductors en un any per delictes de trànsit a la demarcació de Lleida

Els primers set mesos del 2019 ja han mort a les carreteres catalanes prop de 100 persones, deu d'elles aquests darrers dies. La nova campanya de Trànsit mostra casos hipotètics dels responsables dels accidents mortals o greus

Campanya de Trànsit 'Seràs tu el següent?' (realitzada amb figurants)
Campanya de Trànsit 'Seràs tu el següent?' (realitzada amb figurants)
06/08/2019 11:10

Un total de 920 conductors han estat condemnats per la via penal a la demarcació de Lleida al llarg del passat any 2018 per delictes de trànsit, segons recull aquest dimarts el diari Segre amb dades de l'informe anual de la Fiscalia de l'Estat. Precisament aquest dilluns el Servei Català de Trànsit ha presentat la seva nova campanya de prevenció d'accidents, que aquesta vegada posa el focus en els causants d'accidents mortals o greus i en el fet que qualsevol conductor pot afrontar sancions greus o fins i tot penes de presó en cas de cometre una negligència al volant.

Sota el lema 'Seràs tu el següent?', la nova iniciativa del Servei Català de Trànsit, el Departament d'Interior i la unitat de trànsit dels Mossos d'Esquadra mostra fotografies de casos hipotètics de ciutadans, de totes les edats i condicions, condemnats a nivell penal per haver matat o ferit greument una o més persones, per causes com ara mirar el telèfon mòbil mentre conduïen, circular beguts o drogats o bé conduir amb excés de velocitat. Les cares que hi apareixen són figurants, però les descripcions estan inspirades en casos reals de conductors que han estat jutjats i sentenciats a penes de presó.

Actualment, a Catalunya 467 persones compleixen condemna a la presó per delictes vinculats al trànsit. La difusió d’aquesta campanya de prevenció de sinistralitat viària, en la qual també hi col·laboren els ajuntaments, s’ha fet coincidir amb el període d'estiu i amb un repunt dels accidents els darrers dies. En només 8 dies (entre el 21 i el 28 de juliol), un total de 10 persones han mort a les carreteres catalanes. D'aquestes, 3 eren motoristes. I 5 de les víctimes han estat en cap de setmana. En un d’ells, a la C-12 a Xerta (Baix Ebre), el passat dissabte 27 de juliol, hi va haver 3 víctimes mortals, després que el conductor va fer diversos avançaments temeraris, segons testimonis presencials.

En el global de l’any, fins al 30 de juliol, han perdut la vida en accidents de trànsit a la xarxa viària interurbana catalana un total de 98 persones, en 91 accidents mortals. Tot i que la xifra és lleugerament inferior a la de l'any passat (quan en el mateix període havien mort 115 persones), Trànsit alerta del repunt que hi ha hagut a l'inici d'aquest estiu, en què han constatat un increment de les imprudències que poden causar accidents greus, com ara conduir mirant el mòbil, circular begut o bé fer avançaments temeraris, fins i tot en línia contínua.

Per aquest motiu, el Departament d’Interior insisteix de nou en demanar responsabilitat i col·laboració als conductors per evitar víctimes durant els desplaçaments per carretera en el que resta d’estiu. A més, els insta a extremar la precaució per evitar sobretot xocs frontals per les conseqüències tràgiques que poden tenir aquest tipus de col·lisions per als ocupants dels vehicles accidentats, tal com va succeir en l’accident ocorregut dissabte a Xerta. En aquest sentit, el Departament d’Interior apel·la a la necessitat d’evitar distraccions i excés de velocitat.

Així, Trànsit recorda novament que el factor humà és determinant en les topades frontals, ja que normalment aquest tipus d’accidents són originats per un avançament temerari, una velocitat excessiva, o bé per una pèrdua del control del vehicle. A més, cal advertir que abans de realitzar un avançament, el conductor s’ha d’assegurar que hi ha les condicions adequades per dur-lo a terme sense posar en risc la seva seguretat ni la de la resta d’usuaris. També cal mantenir la màxima atenció també durant els desplaçaments curts per les carreteres secundàries que es realitzen sobretot durant l’agost perquè poden ser tant o més perillosos que el viatge principal.

D’altra banda, des del Departament d’Interior es fa una crida per tenir especial precaució cap als col·lectius vulnerables de la mobilitat (vianants, ciclistes i motoristes) i que s’extremi la prudència en la conducció compartida. Enguany, han mort a les carreteres catalanes, 29 motoristes, 3 ciclistes i 5 vianants.

La nova campanya respon també als objectius del Pacte Nacional per a una Mobilitat Segura i Sostenible aprovat el passat 9 de juliol, amb la participació de tots els agents implicats directament o indirectament en l’àmbit de la seguretat viària i que té per finalitat implementar una mobilitat més segura i al mateix temps sostenible, saludable, connectada i automatitzada. L’acció divulgativa s’emmarca en concret en un dels eixos bàsics del Pacte, que fixa la creació d’una estratègia comunicativa per involucrar tota la societat per tal de promoure un canvi cultural cap a la conscienciació d’un futur sense víctimes de trànsit.

Mostrar formulari de contacte