Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Conferència a Arfa sobre el jesuïta Miquel Dòria

Conferència a Arfa sobre el jesuïta Miquel Dòria

La xerrada, que organitza l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, es complementarà amb la presentació d'un llibre sobre la seva obra poètica, a càrrec de Carlos Rizos Jiménez
Conferència a Arfa sobre el jesuïta Miquel Dòria
26/09/2019 12:01

L'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell (IECAU) organitza aquest divendres, 27 de setembre, la conferència "Miquel Dòria (1737-1819), un jesuïta i poeta d'Arfa a l'exili borbònic" i la presentació del llibre "L'obra poètica llatina del jesuïta Miquel Dòria", a càrrec del seu autor, Carlos Rizos Jiménez. La xerrada es farà a les vuit del vespre al local social d'Arfa, situat a la plaça del Vall.

Carlos Rizos Jiménez va aprofitar el segon centenari del traspàs del jesuïta alturgellenc per editar els seus poemes llatins: una ègloga de tema nadalenc i un himne hagiogràfic, que es presenten traduïts al català en una versió rítmica. Es tracta d'una obra inèdita perquè els manuscrits van romandre al Col·legi de Sant Ignasi de Lleida quan Carles III va decretar l'expulsió dels jesuïtes de tots els seus dominis el 1767.

Mitjançant aquesta publicació, es vol recuperar la memòria d'aquest personatge d'origen noble, entroncat amb els Dòria genovesos, que es va formar a la vora de qui després va esdevenir Sant Josep Pignatelli. De fet, van lluitar junts a l’exili per la restauració de la Companyia de Jesús —extingida pel papa al 1773— i en va rebre la devoció cap al jesuïta italià Sant Lluís Gonzaga. Així, un dels principals poemes que es donen a conèixer és aquell que Dòria dedicà a Gonzaga amb la intenció de lloar les seves virtuts a l'empara de la millor tradició clàssica. Tanca el treball un apèndix amb un altre poema laudatori llatí traduït al català, publicat per la Universitat de Cervera i composat pel jesuïta Antoni Mollet.

L'acte compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet i forma part dels actes commemoratius del desè aniversari de l'IECAU.

Mostrar formulari de contacte