Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Confusió sobre la mobilitat permesa entre Andorra i Catalunya

Confusió sobre la mobilitat permesa entre Andorra i Catalunya

El Govern andorrà sosté que hi poden entrar tots els habitants de l'Estat espanyol, mentre que la Generalitat afirma que la circulació amb el Principat torna a estar limitada a l'assimilació amb l'Alt Urgell

Frontera del riu Runer (Foto: arxiu)
Frontera del riu Runer (Foto: arxiu)
08/04/2021 09:55

Els governs andorrà i català segueixen donant missatges contradictoris sobre quina mobilitat està permesa entre ambdós territoris. Tot i que sí que coincideixen en el manteniment de l'assimilació amb l'Alt Urgell (i, per tant, la llibertat de moviment entre la comarca i el Principat per als residents), els dos executius discrepen sobre si també poden entrar al país veí la resta d'habitants de Catalunya, o bé accedir a Catalunya els habitants andorrans.

El ministre portaveu del Govern d'Andorra, Eric Jover, ha insistit les darreres hores a valorar que en aquest cas preval la resolució presa la setmana passada pel Govern espanyol, que des d'ara permet l'accés a Andorra des de qualsevol comunitat autònoma de l'Estat. En aquest sentit, Jover va dir aquest dimecres en roda de premsa que el confinament comarcal català "no afecta la capacitat dels catalans de visitar Andorra, ni la dels andorrans de visitar Catalunya", i que "l'únic que han de fer els viatgers és respectar les normes vigents a cada territori".

En canvi, el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha assegurat aquest dimecres a la tarda que les mesures que prevalen per circular per Catalunya són les del Govern català, que té competències de trànsit. A més a més, Sàmper opina que, en tot cas, la resolució de l'executiu de Pedro Sánchez sobre l'accés a Andorra "s'acaba el 9 de maig", que és quan es preveu que s'aixequi l'estat d'alarma, i que per aquelles dates Catalunya ja tornarà a tenir capacitat de decisió plena sobre la mobilitat. Així, el conseller ha reiterat que entén que, a partir d'aquest divendres, la mobilitat d'Andorra amb Catalunya torna a estar limitada a la comarca de l'Alt Urgell.

Tot i això, Miquel Sàmper ha reconegut que els pronunciaments diferents que fan els governs català i espanyol generen confusió a la població. Per això, creu que és necessari que els propers dies hi hagi una reunió a tres bandes -també amb la participació d'Andorra- per definir clarament aquesta qüestió i que tothom tingui clar si pot entrar a Andorra o bé sortir-ne sense por de ser sancionat.

Mostrar formulari de contacte