Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís reclama ser present al Consell de Govern del CAPAU

Compromís reclama ser present al Consell de Govern del CAPAU

El grup polític se sent "exclòs" d'aquest òrgan de gestió i creuen que hi ha "opacitat". L'equip de govern de la Seu recorda que les decisions del Consorci es prenen a l'Assemblea General, on sí que hi estan representats tots els partits

Consorci d'Atenció a les Persones
Consorci d'Atenció a les Persones
21/08/2019 18:05

Compromís X La Seu considera que se l'ha "exclòs" del Consell de Govern del Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell (CAPAU), que és format pel president de l'ens, un vicepresident, dos membres designats per l'Ajuntament de la Seu i dos més en representació del Consell Comarcal. En un comunicat, el grup afirma que l'equip de govern ha rebutjat la seva proposta de tenir presència en aquest òrgan. Una petició que justificaven pel fet de ser la formació més votada a les darreres eleccions municipals de la Seu i l'únic grup de l'oposició de l'ens comarcal, on hi tenen tres consellers.

Des de Compromís recorden que el CAPAU, ubicat a la primera planta del Centre Cívic El Passeig, gestiona una àmplia llista de serveis, tant per a la Seu com per a la comarca, entre els quals hi ha Serveis Socials, Ciutadania i Immigració, Gent Gran i Promoció de la Igualtat. Els òrgans del CAPAU són l'Assemblea General, el Consell de Govern, la Presidència i la Vicepresidència. L'1 d'agost passat es va celebrar l’assemblea general, en la qual s'havia d'elegir i designar els membres d'aquests òrgans. Es va acordar que la Presidència i la Vicepresidència l'ostentaran el president del Consell Comarcal i l'alcalde de la Seu, en alternança de dos anys.

L'Assemblea General la conformen el president, el vicepresident, sis representants del Consell Comarcal i sis més de l'Ajuntament. D'aquests 14 membres, 2 seran de Compromís (un per cada administració), una xifra que aquest grup considera insuficient. Finalment, pel que fa al Consell de Govern, Compromís considera que se'ls ha exclòs i reclamen tenir presència entre els sis components en formen part.

Des de Compromís veuen difícil d'entendre la decisió de no incloure'ls al Consell de Govern i es pregunten "si l'oposició està present en la junta de govern tant de l'ajuntament com del Consell Comarcal, per què no ho pot estar en la del CAPAU?". En la mateixa línia, demanen "per què en les memòries del CAPAU mai no s'ha inclòs la memòria econòmica" i opinen que "aquest tipus de Consorcis" que qualifiquen d'"invents de l'anterior alcalde Batalla", segueixen "sent opacs malgrat el canvi de persones al capdavant".

Àngel Rubio, regidor de l'Ajuntament de La Seu, es mostra "molt decebut per aquesta actitud" perquè afirma que "sincerament" no se l'esperava, i es pregunta "de què tenen por?". De la seva part, Carlota Valls, portaveu de Compromís al Consell Comarcal, hi afegeix que "la transparència, la democràcia i l’interès real pels assumptes socials per damunt del partidisme han quedat en entredit amb aquesta decisió de Junts per la Seu i ERC". Valls conclou que "si aquest ha de ser el tarannà dels nous equips de govern ens esperen anys difícils a la comarca".

Resposta de l'equip de govern

Des de l'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu, l'alcalde, Jordi Fàbrega, ha recordat a Compromís que l'òrgan superior del Consorci no és el Consell de Govern, sinó l'Assemblea General, i que en aquest òrgan Compromís sí que hi té presència, com també en té la CUP. Fàbrega remarca que aquesta assemblea "és qui ho decideix absolutament tot" dins del CAPAU i que "els cent primers dies del mandat ja s'haurà reunit dues vegades (al juliol i al setembre)", com també que "fa un mínim, i no màxim, de tres reunions anuals, i també es reunirà de manera extraordinària tantes vegades com faci falta".

Pel que fa al Consell de Govern, en canvi, el batlle urgellenc especifica que aquest òrgan tan sols "gestiona el dia a dia" i que "ho fa segons els criteris i la fiscalització de l'Assemblea General", en la qual, recorda, tots els grups amb representació a l'Ajuntament i al Consell Comarcal "hi tenen veu i vot". Per tot plegat, Fàbrega considera que és "més àgil per al funcionament" del CAPAU que l'activitat quotidiana la gestionin membres dels dos equips de govern implicats (Ajuntament de la Seu i Consell Comarcal) i que "no es traslladi les discussions polítiques" a un àmbit com és l'estricta gestió administrativa de l'ens.

Finalment, Fàbrega ha recordat que "l'oposició mai no ha estat al Consell de Govern, i sempre ha estat on toca estar, que és a l'Assemblea General, on es prenen les decisions". Per això, remarca, "si alguna decisió que prengui el Consell de Govern és rebutjada per l'Assemblea General, aquesta decisió s'ha de tirar enrere tant sí com no".

Des de l'equip de govern, a més a més, subratllen que aquestes distribucions de representants s'han aprovat dins del ple sobre el cartipàs municipal, tal com es fa cada inici de legislatura, i que d'aquell ple en va sorgir el fet que s'ha assignat "representants de tots els partits a absolutament tots els òrgans" en els quals hi té presència l'Ajuntament de la Seu.

Segons els estatuts del CAPAU, el Consell de Govern s'encarrega de l'administració ordinària del Consorci (la gestió del dia a dia) i entre les seves funcions hi ha, per exemple, aprovar els reglaments de règim interior, d'organització i de funcionament de les diverses activitats; aprovar les bases i convocatòries per a la selecció i contractació de personal; aprovar els convenis per import de fins a 30.000 € i assumir les funcions de Comissió Especial de Compte.

Mostrar formulari de contacte