Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Consoliden la coberta i la façana de l'església de Santa Maria de Besan per evitar-ne l'esfondrament

Consoliden la coberta i la façana de l'església de Santa Maria de Besan per evitar-ne l'esfondrament

En l'acció hi han pres part una vintena d'alumnes del Projecte Greta i voluntaris de l'associació Boscos de Ferro, amb el suport del Bisbat d'Urgell, el PNAP i l'Ajuntament d'Alins

Treballs a l'església de Santa Maria de Besan, a Alins, per evitar que col·lapsi (Foto: PNAP)
Treballs a l'església de Santa Maria de Besan, a Alins, per evitar que col·lapsi (Foto: PNAP)
25/10/2022 09:55

Uns vint alumnes del curs de mestratge en construcció tradicional, del Projecte Greta i la Unió d'Empresaris de la Construcció de Girona, han dut a terme aquest dissabte unes obres de consolidació i apuntalament de la coberta i la façana de l'església de Santa Maria de Besan, al Pallars Sobirà. L'acció també ha comptat amb voluntaris de l'associació Boscos de Ferro i amb el suport del Bisbat d'Urgell, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'Ajuntament d'Alins, el municipi on s'ubica aquest temple.

L'actuació, dirigida per l'arquitecte Josep Bunyesc, ha contribuït a reduir el risc d'esfondrament que patia aquest temple d'origen romànic "amb la conseqüent gran pèrdua del llegat històric i cultural que hagués suposat", segons ha indicat Feliu Vinyals, de Boscos de Ferro. L'actuació ha estat d'urgència a causa de l'estat en què es trobava l'edifici, que ja era a punt de col·lapsar. Una de les principals intervencions ha estat per aturar l'entrada d'aigua a la coberta i apuntalar la volta interior per evitar-ne l'esfondrament.

La complicació més gran, però, ha estat transportat tots els materials fins a l'església de Besan donat que el poble es troba a 45 minuts a peu de la carretera principal i sense accés rodat. Aquest trasllat de materials es va fer amb helicòpter gràcies a la col·laboració del Parc Natural. Pel que fa als materials emprats, s'ha procurat que tots fossin de la zona, com ara les noves fustes que s'han fet servir per a les bigues.

Vinyals ha explicat a l'ACN que des de l'Associació Boscos de Ferro van encarregar a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu un inventari de tots els elements de forja presents a les esglésies i ermites de la Vall Ferrera. Aquest document va dictaminar que l'església de Besan albergava dos peces força interessants: una reixa de forja a l'interior de l'edifici i una porta fortificada a la façana exterior amb gravats rellevants.

La voluntat de conservar, estudiar i divulgar aquests elements de forja ha portat aquesta entitat a promoure la conservació de l'edifici, després que en aquesta recerca van comprovar que estava en molt mal estat. Vinyals ha insistit que aquesta ha estat una actuació d'urgència i que l'església necessita una obra més definitiva. Per això, ha fet una crida a tots els agents implicats per tirar-la endavant tan aviat com es pugui.

 

Mostrar formulari de contacte