Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Constituït el Consell General d'Andorra amb la regulació bancària com a primer repte

Constituït el Consell General d'Andorra amb la regulació bancària com a primer repte

El reelegit síndic general, Vicenç Mateu, demana que es treballi "en benefici de l'interès general" per superar el cas BPA Gilbert Saboya assumeix les funcions provisionals de cap de Govern mentre no s'esculli, els propers dies, el nou executiu

Consell General d'Andorra - 2015-2019
Consell General d'Andorra - 2015-2019
23/03/2015 17:47

Aquest dilluns s'ha constituït el nou Consell General d'Andorra, per donar inici a la VII legislatura de l'etapa constitucional. Vicenç Mateu i Mònica Bonell han estat reelegits com síndic general i subsíndica, respectivament. Els acompanyen com a secretaris la consellera demòcrata Maria Martisella i el conseller liberal Joan Carles Camp.

Per a la sessió constitutiva, i mentre no s'esculli el nou Govern, Antoni Martí ha delegat les facultats de cap de Govern en funcions al ministre d´Afers Exteriors, el lauredià Gilbert Saboya. També han estat cessats oficialment com a membres del Govern els fins ara ministres Jordi Cinca i Jordi Alcobé, que durant aquest període seran substituïts pels també ministres Albert Esteve i Francesc Camp.

La jornada ha estat marcada pel 'cas BPA'. I és que un dels primers reptes que vol afrontar el Consell General, de manera imminent, és la nova regulació bancària per redreçar l'impacte de la crisi de l'entitat andorrana i recuperar el prestigi de la plaça financera del Principat. En el seu discurs, Vicenç Mateu s'ha referit a la situació i ha afirmat que "en moments de dificultat s'ha d'estar unit i ser solidari amb aquells que viuen amb l'angoixa i la incertesa". El síndic ha demanat als nous consellers que "deixin de costat el càlcul polític en benefici de l'interès general" i posin Andorra "per davant de tot".

Gilbert Saboya ha manifestat que s'està treballant "d'urgència" per tal de poder aprovar la llei de regulació bancària que permetria liquidar una entitat bancària o bé reestructurar-la, dues de les possibles solucions que es plantegen per a BPA. Saboya ha afirmat que volen "comptar amb el text de la llei la setmana vinent, tenint la complicitat de tots els grups polítics i del sector". I ha remarcat "la urgència per tenir un text sòlid".

Investidura imminent

En aquest sentit, Antoni Martí espera escurçar els terminis per ser investit aquesta setmana mateix, formar l´executiu i celebrar com més aviat millor el primer consell de ministres de la nova legislatura. S´hi aprovaria la llei que ha de permetre resoldre la crisi de BPA per la via administrativa. El text es votaria en una sessió extraordinària de Consell.

El dia 30 s´acaba el termini per formar grups parlamentaris i escollir-ne els presidents. Un dels dubtes és si Junts i SPD aconsegueixen formar grup parlamentari, ja que necessitarien que DA i LdA els cedeixin fins a tres consellers, cosa que requereix d'una negociació.

Mostrar formulari de contacte