Constituït a la Seu el Grup de treball de l'esquí nòrdic
La trobada ha servit per anunciar la consolidació de la partida per al manteniment dels accessos a les pistes, millores als refugis de les estacions i una campanya de promoció a través de l'Agència Catalana de Turisme
La Seu ha acollit aquest dimarts la sessió constitutiva del Grup de treball de l'esquí nòrdic, un dels quatre blocs que des de la Taula estratègica de les estacions de muntanya es va decidir crear el passat mes de juliol per millorar el sector de la neu, amb la coordinació de l'àmbit públic i el privat. Hi tenen representació el Govern català, la Mancomunitat de Municipis de Promoció de l’Esquí Nòrdic, l'Associació Catalana d'Esports de Muntanya, la Federació Catalana d'Esports d'Hivern i les diputacions de Lleida i Girona.
El director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, ha aprofitat la reunió per anunciar la consolidació dels ajuts per al manteniment dels accessos a les estacions, que compten amb una partida de 160.000 euros. La voluntat del departament de Territori i Sostenibilitat és que aquesta quantitat econòmica es consolidi i no calgui crear-la cada any.
D'altra banda, la sessió de treball també ha servit per acordar l'elaboració d'un document de diagnosi per a la reforma els refugis de les estacions. Alins ha especificat que primer es definiran les necessitats i després s'adequarà les instal·lacions amb l'objectiu de millorar el servei als usuaris. Cada estació podria rebre 7.000 euros per a aquest tipus d'intervenció.
Finalment, el grup de treball ha determinat que se sol·licitarà a l'Agència Catalana de Turisme una campanya de promoció específica per a l'esquí nòrdic. Per Alins, "això és molt important, ja que l'esquí de fons té prou entitat per a aquest tipus de difusió".
El president de la Mancomunitat de Municipis per a la promoció de l'esquí nòrdic, Albert Batalla, ha valorat positivament els acords i ha agraït l'esforç del Govern per aconseguir millores per a les estacions de muntanya. I ha afegit: "Ara toca treballar per identificar les nostres necessitats i garantir que les estacions funcionin, generin activitat econòmica i fixin població al territori".
La Mancomunitat inclou les estacions d'Aransa, Lles, Sant Joan de l'Erm, Tuixent-La Vansa, Tavascan, Guils Fontanera i Virós-Vallferrera.
Taula estratègica de les estacions de muntanya
Cal recordar que el Departament de Territori i Sostenibilitat va constituir el mes de juliol passat la Taula estratègica de les estacions de muntanya, un marc de col·laboració estable entre els actors públics i privats implicats en el funcionament, manteniment i desenvolupament d’aquestes infraestructures, principal motor econòmic a les comarques de muntanya del Pirineu. Entre els seus objectius hi ha la redacció d'un Llibre Blanc que proposi una política governamental tant a curt com a llarg termini, així com analitzar el posicionament del sector de la neu i les activitats de muntanya a les 10 estacions d’esquí alpí i les 7 estacions d’esquí nòrdic existents, amb la finalitat de coordinar les accions de promoció institucional i maximitzar la seva eficàcia comunicativa.
La Taula va acordar la constitució de quatre grups de treball: el de promoció del turisme de neu i de muntanya; el d’ordenació del territori, polítiques ambientals i medi natural i canvi climàtic; el d’infraestructures, accessos a les estacions i mobilitat, i el d’esquí nòrdic, constituït aquest dimarts.