Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Constituït el Consell Consultatiu de l'Aranès, un nou òrgan que assessorarà el Conselh Generau en política lingüística

Constituït el Consell Consultatiu de l'Aranès, un nou òrgan que assessorarà el Conselh Generau en política lingüística

Vergés assegura que el nou ens suposa un gran pas cap a la recuperació, promoció i normalització de la llengua de la Val
La síndica d'Aran, Maria Vergés, amb els integrants del Consell Consultatiu de l'Aranès (Foto: Conselh Generau d'Aran)
17/09/2021 18:38

El Consell Consultatiu de l'Aranès, que té com a objectiu complir amb les funcions d'assessorament i consulta en matèria de política i planificació lingüístiques, ha quedat constituït aquest divendres. La síndica aranesa, Maria Vergés, ha qualificat aquest fet com a "dia històric" per la Val i la seva llengua i ha explicat que amb aquest ens es fa un pas per a la "recuperació, promoció i normalització de l'aranès". També ha dit que aquesta és una qüestió prioritària per al seu govern i ha argumentat: "No es comprendria el Conselh Generau d'Aran i tota la nostra gestió de competències i autogovern si no comptéssim amb una llengua pròpia i una cultura diferenciada" i ha conclòs que aquest és el motiu pel qual es posa en marxa l'òrgan.

Vergés també ha assegurat que aquest tipus de polítiques són necessàries davant la "dramàtica" situació en la qual es troba la llengua. Per la seva banda, el coordinador del Consell Consultatiu de l'Aranès, el professor de sociolingüística occitana a la Universitat de Lleida (UdL), Jordi Suïls, ha explicat que l'òrgan té com a principals finalitats "conèixer quins són els factors de la vitalitat o falta de vitalitat de la llengua aranesa i proposar accions en favor de la seva supervivència i promoció". En aquest sentit, ha afegit que es preveu dur a terme accions de recerca en matèria lingüística i d'assessorament al Conselh Generau d'Aran.

El nou consell està format per la sociolingüista i comunicadora i professora del departament de Filologia catalana i comunicació de la UdL, Helena Torres; el director de l'Ofici públic de la llengua occitana -organisme públic que depèn de l'estat francès-, Estève Cros; el professor d'occità James Costa; l'exprofessor de Lingüística romànica a la Universitat de Girona i de Lingüística occitana a la Universitat de Tolosa Lo Miralh, Xavier Lamuela; i el mestre de la Val d'Aran Frederic Vergés.

La síndica d'Aran ha volgut agrair el treball dels sis membres que conformen el nou òrgan, així com també el dels professionals de l'àrea de llengua del govern aranès i ha afirmat que és "un luxe poder comptar amb persones amb la seva trajectòria i professionalitat", les quals, ha afegit, "asseguren que el Conselh Generau compti amb el rigor lingüístic i professional a l'hora de prendre decisions d'impacte en la situació actual de la llengua".

Mostrar formulari de contacte