Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Consum troba clàusules "abusives" en l'acord d'Endesa a la Vall Fosca i advoca per la mediació

Consum troba clàusules "abusives" en l'acord d'Endesa a la Vall Fosca i advoca per la mediació

L'agència insta l'empresa i els veïns a revisar la situació, després que Hisenda ha donat la raó als residents pel que fa a les compensacions pel contracte d'explotació de 1927

La Torre de Capdella (Vallfosca.net)
La Torre de Capdella (Vallfosca.net)
08/05/2017 18:25

L'Agència Catalana del Consum (ACC) considera que alguna de les clàusules incloses en els acords impulsats per Endesa amb els veïns de la Vall Fosca, arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dona la raó a la companyia, podria ser "abusiva". Per això, des de Consum aposten per la medicació i l'arbitratge per resoldre el conflicte entre ambdues parts ja que, tenint en compte que el Ministeri d'Hisenda ha dit que Endesa hauria de facturar l'IVA del contracte col·lectiu del 1927 per la cessió de terrenys comunals a la Vall Fosca, i no aplicar-la damunt de la tarifa regulada que fixa el Preu voluntari per al petit consumidor (PVPC).

Cal recordar que l'acord entre les dues parts va arribar després de pressions i amenaces d'Endesa als veïns per cobrar-los l'IVA de la llum al preu convencional i que arribessin a l'extrem de tallar el subministrament a alguns veïns i instal·lacions municipals. Els fets han estat denunciats públicament per la CUP, que va detectar un cúmul de possibles irregularitats en l'actuació de la multinacional. Aquest dilluns mateix, de fet, la CUP Vall Fosca ha anunciat que demanarà que es declari nul de ple dret l'acord a què va arribar l'Ajuntament de la Torre de Capdella per reconèixer una part del deute exigit per Endesa i pagar-lo.

La directora de l'ACC, Montserrat Ribera, ha emplaçat tant als veïns afectats com a la companyia subministradora a resoldre a través de la mediació i l'arbitratge les discrepàncies entre ambdues parts. En aquest sentit, ha anunciat que des l'ACC s'enviarà una persona a la comarca del Pallars Jussà per tal de vetllar per la resolució del conflicte i trobar-hi solucions a través d'aquestes dues vies. Cal tenir en compte que Endesa ja està inscrita en l'arbitratge de l'Agència Catalana del Consum pel que fa a temes de facturació, tal com ha recordat la directora de l'ACC.

Comença la instal·lació d'enregistradors a la xarxa elèctrica

D'altra banda i tal com havia anunciat, el Departament d'Empresa i Coneixement preveu que la setmana vinent s'iniciï la instal·lació d'enregistradors a la xarxa elèctrica de la demarcació de Lleida per mesurar la qualitat i la continuïtat del subministrament en aquells municipis de la demarcació que pateixen microtalls de manera constant. A partir de la informació facilitada pels consells comarcals, s'ha pogut constatar que hi ha fins a 67 municipis lleidatans que pateixen aquestes afectacions, segons ha dit el director dels serveis territorials d'Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo.

La conselleria està enllestint el contracte amb l'organisme de control que s'encarregarà d'aquesta instal·lació, per tal que puguin començar al més aviat possible. Els aparells s'instal·laran en les línies que determinin els tècnics. A la vegada, la mateixa empresa s'encarregarà de dur a terme una auditoria en diferents dels enregistradors que Endesa ja té instal·lats arreu de la xarxa elèctrica lleidatana. Segons Alturo, aquestes actuacions han de permetre analitzar les causes per les quals es produeixen els microtalls, així com avaluar la qualitat del subministrament elèctric a la demarcació.

Mostrar formulari de contacte