Continua el projecte de recuperació de la ceba de Coll de Nargó
Enguany es preveu l'avaluació de la llavor de la primera generació de la selecció de la varietat i una prova pilot del seu comportament comercial. L'estudi el duu a terme la Fundació Miquel Agustí, a instàncies de l'Ajuntament nargoní
La Fundació Miquel Agustí segueix endavant amb el projecte de recuperació de la ceba de Coll de Nargó, promogut pel consistori nargoní. Tot i que la crisi sanitària de la COVID-19 ha modificat el pla de treball, durant el 2020 es preveu l'avaluació de la llavor de la primera generació de selecció de la varietat, a més d'una prova pilot del seu comportament comercial. Així mateix, està programada l'obtenció de la llavor de la segona generació i la selecció de bulbs per obtenir-ne la tercera.
L'estudi sobre la ceba de Coll de Nargó iniciat l’any 2018 planteja accions i estratègies per recuperar i documentar les característiques originals del producte i allargar-ne la vida postcollita, a més d’impulsar-ne el seu consum i ús arreu del territori. Des de la Fundació Miquel Agustí s'assenyala que la ceba alturgellenca, com a producte agroalimentari associat al municipi, pot generar riquesa, no només a través del valor de la comercialització, sinó també per la repercussió que pot tenir sobre la imatge de la zona i la promoció de la seva gastronomia local. "Poder garantir que el millor producte es troba en un determinat indret, incrementa el valor afegit del territori i dels seus agents productius", s'indica en l'explicació del projecte.
La ceba de Coll de Nargó té una mida considerable i és de forma allargada, amb la pell i la polpa del bulb de color morat, dolça i poc picant. El fenotip històric marca que tindria un pes comprès entre els 300 i els 500 grams, tal com s'ha recollit en la recerca a partir de les informacions dels diferents productors de ceba nargonins.
Producte de qualitat i singular d'un territori
L'objectiu final de l'estudi -que es vol presentar durant la Setmana dels Geoparcs Europeus- és obtenir una varietat de ceba homogènia pel que fa a les seves característiques singulars, la descripció morfoagronòmica i la qualitat nutricional i sensorial de la varietat. Això es vol fer "des del vincle producte-territori" i amb la identificació de solucions per corregir la conservació postcollita, ja que no és molt llarga. Finalment, "es treballa per dinamitzar i enfortir els actors locals del territori implicats en la producció agroalimentària, la restauració i la promoció econòmica", segons indica el projecte.