Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Continua el projecte de recuperació de la ceba de Coll de Nargó

Continua el projecte de recuperació de la ceba de Coll de Nargó

Enguany es preveu l'avaluació de la llavor de la primera generació de la selecció de la varietat i una prova pilot del seu comportament comercial. L'estudi el duu a terme la Fundació Miquel Agustí, a instàncies de l'Ajuntament nargoní
Ceba de Coll de Nargó
29/04/2020 18:20

La Fundació Miquel Agustí segueix endavant amb el projecte de recuperació de la ceba de Coll de Nargó, promogut pel consistori nargoní. Tot i que la crisi sanitària de la COVID-19 ha modificat el pla de treball, durant el 2020 es preveu l'avaluació de la llavor de la primera generació de selecció de la varietat, a més d'una prova pilot del seu comportament comercial. Així mateix, està programada l'obtenció de la llavor de la segona generació i la selecció de bulbs per obtenir-ne la tercera.

L'estudi sobre la ceba de Coll de Nargó iniciat l’any 2018 planteja accions i estratègies per recuperar i documentar les característiques originals del producte i allargar-ne la vida postcollita, a més d’impulsar-ne el seu consum i ús arreu del territori. Des de la Fundació Miquel Agustí s'assenyala que la ceba alturgellenca, com a producte agroalimentari associat al municipi, pot generar riquesa, no només a través del valor de la comercialització, sinó també per la repercussió que pot tenir sobre la imatge de la zona i la promoció de la seva gastronomia local. "Poder garantir que el millor producte es troba en un determinat indret, incrementa el valor afegit del territori i dels seus agents productius", s'indica en l'explicació del projecte.

La ceba de Coll de Nargó té una mida considerable i és de forma allargada, amb la pell i la polpa del bulb de color morat, dolça i poc picant. El fenotip històric marca que tindria un pes comprès entre els 300 i els 500 grams, tal com s'ha recollit en la recerca a partir de les informacions dels diferents productors de ceba nargonins.

Producte de qualitat i singular d'un territori

L'objectiu final de l'estudi -que es vol presentar durant la Setmana dels Geoparcs Europeus- és obtenir una varietat de ceba homogènia pel que fa a les seves característiques singulars, la descripció morfoagronòmica i la qualitat nutricional i sensorial de la varietat. Això es vol fer "des del vincle producte-territori" i amb la identificació de solucions per corregir la conservació postcollita, ja que no és molt llarga. Finalment, "es treballa per dinamitzar i enfortir els actors locals del territori implicats en la producció agroalimentària, la restauració i la promoció econòmica", segons indica el projecte.

Mostrar formulari de contacte