Continuen les negociacions de cara a la constitució de l'Ajuntament de la Seu
El pròxim 13 de juny se sabrà qui governarà la ciutat durant la legislatura 2015-2019 CiU, Compromís X La Seu, ERC i CUP mantenen converses per establir possibles pactes
Continuen les negociacions polítiques a la Seu d'Urgell de cara a la constitució de l'Ajuntament urgellenc, el 13 de juny. De moment, en un context de discreció, no hi ha res tancat i s'albiren diverses opcions de govern per als pròxims quatre anys.
CiU, amb 7 regidors, és la formació que es postula per governar la legislatura 2015-2019 en ser la llista més votada. L'alcalde en funcions, Albert Batalla (CiU), podria assumir la responsabilitat municipal en minoria però recorda que "un govern fort és el millor per a la Seu". Això s'aconseguiria amb un acord estable amb ERC, que va obtenir el 24 de maig 3 regidors dels 17 del consistori.
L'acord CiU-ERC no seria nou a la capital alturgellenca, ja que ambdues formacions van pactar les legislatures del 2003 i 2007. Tanmateix, el grup republicà ha mantingut també converses amb Compromís x La Seu, amb qui podria unir-se per configurar una altra majoria. El líder de Compromís, Òscar Ordeig, proposava la mateixa nit electoral "un pacte d'esquerres i de canvi", que seria factible amb els regidors republicans, que s'afegirien als 6 de la plataforma.
Pel que fa a la CUP, que va obtenir un representant en els comicis del dia 24, ja ha avançat que, de moment, es mantindrà al marge del govern. Pau Lozano ha explicat que tot i que el seu grup ha parlat amb tots els partits, "no hem rebut cap oferta en ferm, ni hem parlat de programes". La Candidatura d'Unitat Popular durà a terme pròximament una assemblea per valorar els resultats dels comicis i el seu paper a l'Ajuntament urgellenc, en què podria plantejar acords puntuals en temes vinculats al sobiranisme o socials.
Descartat un govern de consens
El que està descartat és un govern de concentració (CiU-Compromís-ERC i CUP), que havia posat sobre la taula Francesc Viaplana, cap d'Esquerra a la capital alturgellenca. "És un moment transcendental per a la Seu i seria bo que tots treballéssim units", assenyalava. Òscar Ordeig (Compromís) ja ha declinat l'oferta, i tampoc Albert Batalla (CiU) ni Pau Lozano (CUP) veuen factible l'opció, "que només es contempla en moments històrics molt excepcionals".
Viaplana és conscient que té la clau de la legislatura i ha manifestat que el seu grup està "valorant totes les opcions" i que compta "amb una plena autonomia municipal com a partit". La formació republicana té temps fins al mateix dia de la constitució dels ajuntaments per decidir si entra o no al govern, amb qui i en quines condicions.