Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Convoquen una caminada a Andorra per reivindicar la despenalització de l'avortament

Convoquen una caminada a Andorra per reivindicar la despenalització de l'avortament

L'acció, la primera d'aquest tipus al Principat, es farà aquest dissabte al matí. Stop Violències apunta que l'any passat 107 dones residents al país van anar a hospitals catalans per interrompre l'embaràs

Representants d'Stop Violències, l'IDHA i Acció Feminista d'Andorra, en roda de premsa (Foto: ACN)
Representants d'Stop Violències, l'IDHA i Acció Feminista d'Andorra, en roda de premsa (Foto: ACN)
26/09/2018 12:20

L'associació Stop Violències d'Andorra ha convocat per aquest dissabte una caminada popular per reivindicar la despenalització de l'avortament al Principat. L'acció, la primera d'aquest tipus al país veí, culminarà un seguit d'actes organitzats per l'entitat tot coincidint amb la commemoració del Dia Internacional pel dret a avortar, que començaran aquest dijous amb dues videoconferències amb activistes d'Argentina i continuaran divendres amb una xerrada on s'exposaran casos de dones que han hagut de marxar del país per poder interrompre el seu embaràs.

L'entitat ha exposat que 107 dones residents a Andorra -de les quals onze eren menors de 20 anys- van creuar la frontera l'any passat per anar a avortar en hospitals catalans. Una xifra a la qual, afirmen, caldria sumar-hi les que van anar a França. Per aquest motiu, reclamen la legalització de l'avortament al principat, tot emparant-se "en el que diu la Declaració Universal dels Drets Humans".

La caminada s'iniciarà a les 11 del matí a l'aparcament de l'establiment Viena i discorrerà per un tram del Camí Saludable dels Drets Humans, inaugurat ara fa poc més d'un any, fins arribar a l'Estació Nacional d'Autobusos. Concretament, el recorregut s'iniciarà en el punt on es fa referència a l'article 4 de la Declaració Universal de Drets Humans, que diu que "ningú serà sotmès a esclavitud o servitud", i anirà fins al setè, que parla de la "protecció contra qualsevol discriminació". També està prevista la lectura d'un manifest com a cloenda.

La presidenta d'Stop Violències, Vanessa Cortés, ha explicat a l'ACN que l'entitat treballa des de fa dos anys en la reivindicació del dret a avortar, a més de "donar suport emocional a dones que han hagut de marxar del país per poder interrompre el seu embaràs". L'entitat està duent a terme una campanya a les xarxes socials sota el lema #avortarem, el qual també han fet constar en uns mocadors que han posat a la venda amb el mateix objectiu. 

També s'hi han pronunciat al respecte la presidenta de l'Institut de Drets Humans d'Andorra, Elisa Muxella, que creu que "quan hi ha una norma injusta com aquesta s'ha de canviar sense que calgui canviar l'estructura del coprincipat", i l'organització Acció Feminista d'Andorra, que en canvi sí que rebutja que el Govern hagi regulat la reproducció assistida, un fet que atribueixen al projecte d'obertura d'una clínica privada.

El Govern ho veu incompatible amb el coprincipat

La setmana passada, en una compareixença de balanç davant el Consell General, el cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí, va descartar despenalitzar l'avortament, en considerar que és totalment "incompatible" amb el manteniment del coprincipat. Martí va recordar que una majoria parlamentària molt àmplia del país no es planteja en cap cas renunciar a aquest sistema polític, malgrat que això comporti "renúncies" com aquesta. Per això, Martí va reptar l'oposició a proposar una reforma constitucional o bé a presentar-se a les properes eleccions amb un programa en què defensin la transformació d'Andorra en una república.

En aquest sentit, el grup del Partit Socialdemòcrata va reconèixer que també estan a favor de mantenir el coprincipat, i que per tant el bisbe d'Urgell segueixi sent cap d'Estat, tot i que creuen que això no hauria de ser incompatible amb reivindicar el dret a l'avortament.

Mostrar formulari de contacte