Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Primer positiu per coronavirus a la Seu d'Urgell

Primer positiu per coronavirus a la Seu d'Urgell

S'ha diagnosticat un veí de l'Alt Urgell que s'hauria infectat fora de la comarca i que ha estat ingressat en aïllament a l'Hospital Arnau de Vilanova. Les administracions refermen la crida a "quedar-se a casa" i a aturar la vida social i el contacte entre persones per frenar la propagació
Roda de premsa a l'Ajuntament de la Seu per explicar el primer positiu per coronavirus a la ciutat
13/03/2020 21:05

El Servei Català de la Salut ha comunicat aquest divendres al vespre que s'ha diagnosticat el primer cas de positiu per coronavirus a la Seu d'Urgell. Aquest és un dels 9 positius nous que s'han confirmat les darreres vint-i-quatre hores a la demarcació de Lleida. Cinc dels afectats -entre ells aquest veí de l'Alt Urgell- estan ingressats a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida; i d'aquests, quatre es troben estables a planta i una persona està ingressada a l’UCI. La resta es troben a casa, en aïllament domiciliari.

Des de Salut han asssegurat que "estan identificades totes les cadenes de transmissió" d'aquests casos i la majoria d'ells són "importats"; és a dir, que la infecció s'hauria produït a fora de la demarcació, al llarg dels dies previs. Paral·lelament, hi ha al voltant d’un centenar de persones en aïllament domiciliari a tot el territori de Ponent i l'Alt Pirineu, de les quals 57 són professionals assistencials; alguns d'ells, personal del Sant Hospital de la Seu.

El Govern ha recordat que s’estan aplicant les mesures de contenció preventives tot seguint els protocols i que s’està reforçant el servei de recollida de mostres per donar resposta a les possibles necessitats. Pel que fa als hospitals i centres sociosanitaris el Departament de Salut recomana limitar al màxim el nombre d’acompanyants a les persones que van a fer-se proves o visites, com també les visites als pacients que estan ingressats. Es continua amb l’aplicació estricta del protocol de mesures de contenció per tal d’evitar una transmissió comunitària generalitzada.

Crida a quedar-se a casa

En roda de premsa posterior a la de Salut, el president de la Fundació Sant Hospital i alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha concretat que el cas diagnosticat a la Seu es va confirmar ahir al vespre i que es tracta d'una persona gran, veí de la comarca, que es va contagiar en el marc d'un viatge de l'IMSERSO. Atès que té una malaltia associada al coronavirus, l'home ha estat traslladat a l'Hospital Arnau de Vilanova i aïllat. Paral·lelament, com a mesura preventiva, s'ha confinat el seu entorn més proper i també un petit grup de professionals que l'havien atès.

Fàbrega, acompanyat del vicealcalde Francesc Viaplana, ha assegurat que, tot i que aquest fet "trastoca el funcionament" de l'FSH, "no afecta l'activitat hospitalària, perquè s'han fet les correctes modificacions per seguir treballant amb normalitat". Tot i això, l'alcalde urgellenc s'ha sumat a la crida, de manera explícita, a "quedar-se a casa" i a "no fer vida social, o fer la mínima vida social imprescindible", com també a "evitar el contacte físic amb tothom", com a mesures de xoc per frenar la propagació del coronavirus.

Salut ha aprofitat per recordar les mesures preventives d’higiene genèriques i de protecció individual a seguir enfront de malalties respiratòries:

  • Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts.
  • Mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
  • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
  • Evitar de compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament.
  • No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a l’Estat, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

En cas de qualsevol dubte, cal trucar al 061 Salut Respon o consultar el web Canal Salut. Així mateix, el sistema de salut de Catalunya ha elaborat un test com a nova eina que permet, de manera molt ràpida i senzilla, conèixer si es compleixen els criteris d’infecció per coronavirus, i si cal trucar o no al 061.

Més vendes als establiments d'alimentació de la Seu

Mentrestant, com a la resta del país, les darreres hores a la Seu i a la comarca han estat marcades per la ralentització o aturada de l'activitat econòmica i social. Un fet que s'ha notat també en l'absència de gent en carrers, parcs i d'altres espais públics, tot seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Tot i això, per contra, els supermercats i botigues de queviures han notat un augment de l'activitat i les vendes, per part de persones que feien les últimes compres de cara a quedar-se a casa els propers dies. Els treballadors i responsables d'alguns d'aquests establiments han reconegut que aquest divendres se'ls han esgotat determinats productes alimentaris i higiènics de primera necessitat. Alguns asseguren que han arribat a constatar fins al triple de vendes que en un divendres normal.

En aquest sentit, els mateixos supermercats i botigues de menjar han volgut transmetre als clients un missatge de calma, tot recordant que l'abastiment està garantit i que seguiran renovant els estocs cada dia. Al respecte, tant des del Govern català com des de l'executiu espanyol han insistit a demanar a tota la població que es quedi a casa i que només surtin de manera puntual per a necessitats absolutament imprescindibles, com ara comprar menjar o medicaments, com també que tornin a casa el més ràpid possible, per impedir la propagació del coronavirus.

Anul·lacions generalitzades a l'hostaleria de l'Alt Urgell

De la seva part, l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell ha confirmat que ja estan notant de ple les mesures de prevenció: pràcticament el 90% de les reserves que hi havia per aquests dies ja han estat anul·lades. Consultat per RàdioSeu, el president de l'entitat, Miquel Àngel Sánchez, ha recordat que els hotels romanen oberts, però que han extremat les precaucions i que seguiran estrictament les instruccions de les autoritats de salut.

Sánchez recorda que la majoria de negocis del sector a la comarca són familiars i subratlla que s'adaptaran a allò que sigui més necessari de cara a aturar la propagació del virus. De moment ja han pres algunes mesures com ara donar vacances a part del personal, i alguns establiments ja han optat per tancar aquests dies.

En aquest sentit, el dirigent hoteler reconeix que no havien viscut "mai" una situació com aquesta, amb una successió d'esdeveniments tan ràpida i amb un context tan "complicat". Per això, han reiterat que seguiran en tot moment les indicacions de les autoritats. En tot cas, des de l'AHAU volen transmetre un missatge d'optimisme i confien que, si tothom segueix les ordres per aturar la propagació, d'aquí a unes setmanes es reprendrà l'activitat habitual.

Mostrar formulari de contacte