Creen un observatori per frenar el despoblament dels municipis de muntanya
La Càtedra Repsol de Competitivitat i Desenvolupament Regional de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (esMONTAÑAS) promouran la creació d'un observatori que té com a principals objectius frenar el despoblament d'aquestes zones i potenciar el seu progrés.
L'Observatori de les Zones de Muntanya serà un espai per a l'estudi i el disseny d'accions que ajudin a combatre la pèrdua d'habitants d'aquests municipis -que en alguns llocs del Pirineu arriba fins al 50% en les últimes dècades-, promoure el seu desenvolupament social i econòmic i projectes respectuosos amb el medi, preservar els seus valors i per sensibilitzar la societat envers les seves problemàtiques.
El rector de la UdL, Roberto Fernández, i el president d'esMONTAÑAS i senador del PSC, Paco Boya, han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració per a la creació de l'Observatori de les Zones de Muntanya.
Boya ha explicat que a l'Estat espanyol, "el 80% de la població es concentra al 20% del territori i a la muntanya i els habitants s'aglutinen sobretot a les capitals de comarca". El president d'esMONTAÑAS ha denunciat que les administracions "de vegades veuen aquestes zones com perdudes, condemnades a la desertització". En aquest sentit, ha assegurat que "la Universitat serà una còmplice per abordar el drama del despoblament rural". Per la seva banda, Roberto Fernández ha afegit que la UdL no només serà còmplice, sinó també sòcia "en aquesta tasca social".
Marc de cooperació i intercanvi
L'Observatori de les Zones de Muntanya vol oferir un marc de cooperació i d'intercanvi obert a la participació d'administracions públiques i entitats privades. La Càtedra Repsol de Competitivitat i Desenvolupament Regional de la UdL realitzarà els estudis que es proposin i coordinarà aquells treballs que ho requereixin per la seua complexitat. Entre aquests, els relacionats amb el paper de les muntanyes en el procés de canvi climàtic. El conveni també contempla accions formatives i de difusió de resultats.