Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Creix el rebuig a la presència de l'ós bru a l'Aran després de tres nous atacs mortals

Creix el rebuig a la presència de l'ós bru a l'Aran després de tres nous atacs mortals

Les darreres hores els plantígrads han matat 18 ovelles i un poltre, que se sumen al bestiar mort els dies anteriors. UA demana la dimissió del nou conseller de Territori, Damià Calvet, i acusa el Govern d'"incapacitat" per controlar la fauna salvatge
Restes d'una euga morta per un dels atacs de l'ós Goiat (Conselh Generau d'Aran/arxiu)
05/07/2018 10:35

El rebuig a la presència de l'ós bru al Pirineu creix a l'Aran, després que aquest dimecres s'ha certificat tres nous atacs mortals del plantígrad al bestiar. Les noves incursions, que se sospita que es van produir dimarts a la nit, s'han saldat amb 18 ovelles i un poltre morts.

El principal atac va ser prop del nucli d'Arres, on 14 ovelles es van precipitar per un barranc quan fugien de l'ós. Paral·lelament, quatre exemplars ovins més van morir a Baqueira i l'exemplar Goiat ha matat un poltre a la muntanya de Mont, al municipi de Vielha e Mijaran. Uns fets que se sumen als, com a mínim, quatre atacs més que hi ha hagut els dies anteriors contra eugues, ovelles i ruscos d'avelles, entre l'Aran i el Pallars Sobirà -tots protagonitzats per Goiat-, i als diversos que s'han produït a la primavera des que els óssos van acabar la hivernació.

Davant d'aquesta situació, Unitat d'Aran ha demanat la dimissió del nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ja que acusen el Govern d'''incapacitat'' de resoldre els problemes derivats de la gestió de l'ós al Pirineu. Alhora, acusen Calvet de ''negar-se a retornar l'os Goiat'', malgrat que s'ha pogut constatar que és el responsable de bona part de les morts d'animals produïdes aquesta primavera. La filial aranesa del PSC creu que la Generalitat ''mira cap a una altra banda'' amb els ''greus atacs'' als ramats aranesos.

El Conselh Generau exigeix que es capturi i es retorni Goiat

UA ha reclamat al Conselh Generau "més contundència" en la defensa dels interessos del sector primari i del sector turístic. El Conselh va aprovar el 15 de maig, per unanimitat, una moció en què s'exigeix que el Govern capturi Goiat i el retorni a Eslovènia. Tot i això, el secretari general de la formació socialista, Paco Boya, creu que el síndic, Carlos Barrera, "no ha actuat ni amb l'eficiència ni la contundència que el problema requereix".

Unitat d'Aran conclou que el Departament de Territori actua "únicament d'acord amb els interessos dels grups ecologistes i d'esquena als ciutadans de les zones de muntanya", alhora que "ignora els problemes dels ramaders del Pirineu, amb la qual cosa demostra una manifesta incapacitat per gestionar el territori". UA enviarà la moció aprovada en el Ple del Conselh al Parlament de Catalunya i demanarà que els grups reprovin Calvet per la manca de resposta a aquest problema.

Paco Boya ha dit a l'ACN que Goiat, alliberat al Pirineu el 2016 contra la voluntat dels pagesos, ha demostrat ser "un exemplar especialment violent, que ha causat la mort a nombrosos caps de bestiar oví i equí", i que "la voracitat depredadora d'aquest exemplar" està generant "altes cotes d'indignació a l'Aran i en comarques veïnes, com al Pallars Sobirà, on fa uns dies els ramaders es van manifestar a Sort, en contra la fauna salvatge i els problemes que està generant a la ramaderia extensiva". A l'Aran la presència de l'ós des que es va iniciar el programa de reintroducció de l'espècie ha augmentat de forma exponencial i avui es compten més de 50 exemplars.

Mala convivència històrica

UA ha recordat que "la convivència de ramaders i óssos ha estat històricament difícil", un fet que dècades enrere ja va motivar precisament que es fes desaparèixer de la zona els plantígrads. I hi afegeixen que "la reiterada queixa del sector és, en primer lloc, la incapacitat de l'administració de resoldre les indemnitzacions a un preu just i sobretot trobar una solució per als caps de bestiar desapareguts que no poden ser indemnitzades".

Mostrar formulari de contacte