Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Crida a no abaixar la guàrdia i a quedar-se a casa per evitar la propagació del coronavirus a la Seu

Crida a no abaixar la guàrdia i a quedar-se a casa per evitar la propagació del coronavirus a la Seu

Jordi Fàbrega recorda que amb cada sortida, desplaçament o contacte amb persones es facilita que el virus es transmeti, i demana que tothom sigui conscient de la "gravetat" de la situació actual. L'alcalde urgellenc agraeix la col·laboració de la immensa majoria de la població i les iniciatives veïnals de suport que s'han endegat

Jordi Fàbrega actualitza, des de RàdioSeu, informació sobre la prevenció del coronavirus
Jordi Fàbrega actualitza, des de RàdioSeu, informació sobre la prevenció del coronavirus
25/03/2020 15:15

L’alcalde de la Seu d’Urgell i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, ha agraït aquest dimecres la col·laboració de la immensa majoria de la població per evitar la propagació del coronavirus a la ciutat i a la comarca. Tot i això, Fàbrega ha reiterat la crida a no abaixar la guàrdia i a seguir respectant l'ordre de quedar-se a casa, com “l’única manera” d'evitar que el virus s’expandeixi.

En una entrevista a RàdioSeu, Fàbrega s’ha mostrat preocupat per l’augment de casos de les darreres hores tant a nivell local com general. Només pel que fa a Catalunya, aquest dimecres mateix al migdia hi havia confirmats més de 10.000 infectats, més de 500 morts i prop de 800 malalts a l’UCI. El batlle urgellenc valora que, en comparació amb d’altres zones, a la Seu de moment la situació és “estable” i que encara hi ha llits lliures per si augmenten el nombre de casos. Tot i això, en espera que hi pugui haver més casos, dins del pla de contingència s’ha doblat la capacitat del centre (de 26 a 50 llits), s’ha habilitat llits d’UCI i s’ha establert una coordinació amb hotels de la ciutat perquè puguin funcionar com a recinte hospitalari, en el supòsit que els propers dies o setmanes hi hagi un fort augment d’ingressats.

L’Ajuntament i el Sant Hospital agraeixen la bona resposta de “més del 95%” de la població a la crida a quedar-se a casa i a no sortir excepte per motius absolutament imprescindibles. Tot i això, per evitar que s’arribi a una situació de tensió sanitària o fins i tot de col·lapse, Fàbrega ha fet una crida específica “al petit percentatge de gent que encara no ha entès la gravetat de la situació i continua sortint al carrer sense motiu, deixant escombraries fora dels contenidors i dificultant així la feina del personal sanitari”. L’alcalde subratlla que “l’única manera que el virus no es propagui és que no li donem facilitats al virus; que no li donem cames, i les cames som nosaltres quan ens desplacem o quan entrem en contacte amb d’altres veïns o veïnes, perquè aquest contacte pot fer que el virus vagi passant d’una persona a una altra”.

En aquest sentit, pel que fa als pocs supòsits en què es pot sortir, com ara fer la compra, es demana que aquestes sortides es facin en el mínim temps possible, el mínim de dies possibles –preferentment un cop a la setmana- i sense parar a parlar amb ningú. També ha recomanat que, sempre que sigui possible, no sigui la gent gran qui surt a comprar i que ho facin familiars més joves, com també que s'aprofiti les diverses opcions d'enviament de la compra a domicili. Pel que fa a treure a passejar el gos, des del Departament d’Interior han recordat que s’ha de fer a prop del domicili habitual, i que no pot servir en cap cas d’excusa per anar a fer passejades més llargues.

Fàbrega conclou que “com més temps som a casa, més facilitats donem als sanitaris, perquè hi ha menys possibilitats que el virus vagi circulant i reproduint-se; i també donem més facilitats als nostres cossos de seguretat”.

Agraïment per la col·laboració veïnal

Jordi Fàbrega ha agraït públicament les moltes iniciatives sorgides aquests dies per col·laborar, com per exemple la preparació de material sanitari amb impressores 3D, l’elaboració de mascaretes casolanes –que s’han repartit aquest dimecres mateix-, el voluntariat del grup La Seu en Xarxa o bé les diverses opcions ofertes per comerços i artesans alimentaris locals per portar el menjar a domicili. Tanmateix, ha advertit que “tot això no servirà de res si no ens quedem a casa; i si no ens quedem a casa, ho lamentarem”.

Suport a la petició del Govern i de científics per un confinament estricte

A nivell més general, i al marge de com hi pugui col·laborar cadascú en la prevenció, Fàbrega ha reiterat una vegada més el seu suport a la petició d'un "confinament molt estricte" dels principals focus de propagació. Una mesura que, recorda, han demanat no només el president de la Generalitat, Quim Torra, sinó també les principals entitats municipalistes de Catalunya, presidents d'altres comunitats autònomes i desenes de científics, però que, encara ara, el govern espanyol segueix negant-se a aplicar.

El president de l'FSH remarca que les xifres de contagis i morts ja són a hores d'ara "horroroses" i que Espanya ja ha superat la Xina en nombre de morts (uns 3.500), amb uns 50.000 contagiats a tot l'Estat. I conclou que aquestes dades evidencien "que no ho estem controlant prou bé, i que les mesures per frenar-ho han de ser més agressives que les que s'estan fent".

D'altra banda, Jordi Fàbrega ha valorat positivament la decisió del Departament de Territori d'aturar provisionalment les obres de construcció del túnel de Tresponts, perquè el moviment constant d'operaris, que el cap de setmana tornaven al seu domicili habitual, suposava un risc més de propagació del coronavirus entre la població local. Per aquest motiu, tant l'Ajuntament de la Seu com el d'Organyà ja havien demanat al Govern que es deixés en punt mort el projecte fins que no es redueixi el risc de contagi.

ENTREVISTA 'A LA CARTA'

Mostrar formulari de contacte