Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Crítiques dels professionals turístics a la decisió del Govern de doblar la taxa a les pernoctacions

Crítiques dels professionals turístics a la decisió del Govern de doblar la taxa a les pernoctacions

PIMEC adverteix que la mesura perjudicarà la viabilitat de les empreses i que no s'ha consensuat, alhora que gremis de càmpings, hotels i agències hi mostren el seu rebuig frontal. La Generalitat ha inclòs l'increment en l'acord amb Comuns Sumar per aprovar els pressupostos

Exterior del càmping Pont d'Ardaix (Foto: arxiu)
Exterior del càmping Pont d'Ardaix (Foto: arxiu)
27/02/2025 18:55

L'anunci de la Generalitat d'aplicar un increment del 100% a la taxa turística ha estat rebut amb una allau de crítiques per part de diferents sectors vinculats al turisme, entre ells la patronal PIMEC i diversos gremis d'hotels, càmpings i agències de viatges. La mesura, que afectaria tot Catalunya sense distincions (també la Seu i el Pirineu), s'ha conegut avui perquè forma part dels punts que el grup parlamentari de Comuns Sumar ha inclòs a la negociació per donar suport als nous pressupostos de la Generalitat, encara pendents d'aprovació. L'acord entre aquesta formació i el PSC l'han signat la consellera d'Economia, Alicia Romero, i la portaveu dels comuns, Jèssica Albiach.

El redactat, a més a més, contempla que des d'ara ja no es destinarà la totalitat de la recaptació a accions de promoció del turisme a Catalunya, sinó que un 25% es destinarà a polítiques d'habitatge. I també contempla que tots els ajuntaments tindran llibertat per afegir un recàrrec a banda de la taxa, una opció que fins ara només existia a Barcelona. Entre les primeres reaccions en contra de doblar la taxa a les estades turístiques hi ha la de la patronal de referència de les petites i mitjanes empreses, PIMEC, que des de la seva sectorial ha alertat que la decisió "restarà competitivitat al sector i perjudicarà la viabilitat de les empreses, a més de tota la cadena de valor relacionada amb l'economia del visitant". I han denunciat que la mesura s'ha tirat endavant sense "cap tipus de diàleg" amb el sector turístic. 

El president de PIMEC Turisme, el pallarès Carles Rabaneda, alerta que l'augment s'afegeix a "l'alta pressió fiscal i la resta de costos empresarials" que ja tenen ara, en referència a altres iniciatives recents com la reducció de la jornada laboral o la pujada del salari mínim, i hi afegeix que els problemes actuals d'accés a l'habitatge "no es deuen exclusivament al sector turístic". A més, l'empresari pirinenc demana "que es tingui en compte les característiques i la situació de cada territori i activitat en particular". Finalment, ha recordat que el Fons per al Foment del Turisme es nodreix dels recursos generats per aquesta taxa, que quan es va crear el Govern la va justificar per "promocionar, impulsar i preservar el sector turístic català", tal com recull la seva normativa, per la qual cosa entenen que ara s'incomplirà. En una línia semblant han manifestat el seu rebuig, també, la Confederació Empresarial de Catalunya.

La Federació de Càmpings demanarà als altres partits que tombin la mesura

A nivell més específic, la Federació Catalana de Càmpings -un sector amb una gran presència al Pirineu- també hi ha mostrat el seu rebuig de seguida. El president de la federació, Miquel Gotanegra, critica com s'ha gestionat l'anunci, perquè se n'han assabentat "per la premsa" i creu que com a mínim el Govern els ho hauria d'haver consultat abans. Des de la Federació de Càmpings, consultats per l'ACN, hi han afegit que "qui en pagarà més les conseqüències serà el client de temporada baixa, perquè és quan els preus són més ajustats", i també es mostren preocupats perquè hi hagi ajuntaments que encara hi afegeixin un altre recàrrec, cosa que els Comuns també han exigit.

El gremi recorda que "al client sènior, que és el que tenim en aquesta època, li pot suposar un increment alt en el preu global". També critiquen que, malgrat l'esforç que el sector està fent per "desestacionalitzar" temporades, la taxa no preveu cap diferenciació en funció de cada temporada, i conclouen que només s'ha buscat "apujar la taxa" sense plantejar-se "quins usos se'ls han de donar a aquests diners". 

Gotanegra aprofita per recordar que els dos partits que proposen la mesura "no tenen majoria" al Parlament (sumen 48 escons, dels quals només 6 són de Comuns Sumar). Per això, ja ha avançat que parlaran amb les diferents forces polítiques per intentar "replantejar-ho" i per fer "tot el que calgui" perquè es faci marxa enrere, perquè creu que l'augment pot suposar "un perjudici" respecte d'altres territoris i pot motivar que molts possibles visitants optin per altres destinacions.

Els hotels alerten que Catalunya perdrà atractiu per als visitants

Pel que fa als hotels, de moment no s'hi ha pronunciat la Federació d'Hostaleria de Lleida (tampoc la de Turisme Rural), però sí que ho ha fet la de Girona, que agrupa bona part dels establiments hotelers de la Cerdanya i el Ripollès. S'han afegit a les crítiques i ho qualifiquen com "una passa més en l'asfíxia fiscal continua" contra el sector per part de les administracions, sobre les quals afirmen que ja només els tracten com "una font constant de finançament". Els hotelers consideren que el fort increment amenaça de "destruir la competitivitat" d'un sector que, remarquen, segueix sent "clau" per a moltes comarques.

El president de la Federació d'Hoteleria de Girona, Antoni Escudero, assegura que l'increment "allunya Catalunya de la resta de destinacions que són competència directa", perquè en molts d'aquests indrets ni tan sols existeix una taxa com aquesta. Escudero retreu al Govern que el sector "està fregit a lleis" i recorda que en molts establiments la taxa "l'acaba assumint l'empresari", sobretot quan els visitants venen amb touroperadors que "no volen assumir l'increment, per guanyar en preu, i això obliga l'empresari a abonar l'import que toca". 

Els hotelers també subratllen que la normativa amb què es va justificar la imposició de la taxa "té com a objectiu la promoció, l’impuls, la preservació, el foment i el desenvolupament de les infraestructures i activitats turístiques a Catalunya", i per això exigeixen "que es preservi el destí del Fons -el foment del turisme- i s’afavoreixi la transparència de l’administració sobre els seus usos". Un fet que veuen "prioritari" per pal·liar "la manca d’inversions" en totes aquelles infraestructures necessàries per garantir una "salut turística correcta al país", com ara la previsió de situacions de sequera o accions optimitzar la mobilitat de les persones i la connectivitat de Catalunya amb el món. Escudero també ha criticat que en els darrers deu anys ja "s'ha incrementat un 80%" l'import d'aquesta taxa i considera que el nou repunt ja no es pot assumir.

Les agències de viatges ho qualifiquen d'"error estratègic"

Entre les primeres associacions que han alçat la veu contra l'increment també hi ha l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), que ho qualifica d'"error estratègic per part de la Generalitat, que no ha sigut capaç de calibrar la repercussió d'aquesta mesura per a la competitivitat del sector turístic".

Així ho ha ha assenyalat el president de l'entitat, Jordi Martí, que com la resta de sectors implicats avisa d'un "greuge comparatiu, no només entre el turisme vacacional sinó del de negoci". Martí s'ha referit especialment a Barcelona, que passarà a tenir la taxa més alta de l'Estat, i augura que "la ciutat pot perdre el seu atractiu en l'organització de grans esdeveniments, per un encariment tan significatiu de les despeses per a les empreses organitzadores". I acaba titllant de "despropòsit" que es vulgui vincular aquest impost al turisme amb el finançament de polítiques d'habitatge.

Alícia Romero demana el suport d'ERC per aprovar-ho

A tot plegat, just després de la signatura de l'acord, la consellera Alícia Romero s'ha congratulat del pacte a què han arribat amb Comuns Sumar i, alhora, ja ha emplaçat ERC a donar-hi suport, tenint en compte que són el principal grup amb qui volen negociar per arribar a la majoria necessària. La titular d'Economia s'ha mostrat confiada que, un cop el Consell Executiu aprovi el decret llei, la formació republicana voti al Parlament a favor del text i del suplement de crèdit necessari. A més a més, ha assegurat que "Esquerra coneix perfectament aquestes propostes" perquè hi tenen "una relació fluida", i que mentre no arribi l'acord al Parlament ja tenen intenció d'aprovar un decret llei per començar-ho a aplicar.

Romero hi ha afegit que encara no tenen "un calendari determinat" per a l'aplicació de les noves taxes o augments, però creu que "cal temperar els ritmes" i espera "que sigui com més aviat millor".

Mostrar formulari de contacte