Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Cultura rep 'A peu pels camins del cançoner, en imatges', un recull amb 1.500 cançons populars del Pirineu

Cultura rep 'A peu pels camins del cançoner, en imatges', un recull amb 1.500 cançons populars del Pirineu

El treball, enregistrat en 80 DVD, és el resultat del treball de recopilació que Artur Blasco ha realitzat al llarg de 49 anys La col.lecció inclou el material aportat per uns 300 cantants informants de 160 pobles i masies

A peu pels camins del cançoner
A peu pels camins del cançoner
11/12/2014 18:14

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha rebut, de mans del seu autor, Artur Blasco, de 81 anys, músic, investigador i divulgador del folklore català, el recull videogràfic del fons de cançons que aquest estudiós ha recollit i documentat durant el procés d’elaboració del seu cançoner popular de les comarques pirinenques. Es tracta de l’obra A peu pels camins del cançoner, en imatges, composta per un total de 80 DVD que contenen 1.500 cançons populars del Pirineu, recollides per Artur Blasco.

A peu pels camins del cançoner, en imatges es dóna a conèixer per primer cop en conjunt i com a col·lecció tancada. El material conté 1.500 cançons recollides directament d’uns 300 cantants informants de 160 pobles i masies de l’Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Val d'Aran, la Ribagorça Oriental, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera, el Solsonès, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa.

Durant l’acte de recepció, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat el caràcter "excepcional" que té aquest document, que recull formes de vida tradicionals del Pirineu. També ha fet referència a "l’ingent treball de 50 anys". I ha afegit: "És una tasca que ens ajuda a entendre que el nostre país també es construeix a partir del que la gent sap de si mateixa”.

Referent etnomusicològic

La recopilació d’aquest material videogràfic li havia estat encarregada a Artur Blasco per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals amb l’objectiu de documentar, preservar i difondre la cultura popular i tradicional catalana. La feina, desenvolupada durant tres anys, constitueix un referent etnomusicològic de Catalunya i suposa un element imprescindible i de gran interès per al coneixement i recuperació del patrimoni sonor de les comarques pirinenques.

El material podrà ser difós a través dels centres de documentació especialitzats en la temàtica i en diferents centres d’estudis, conservatoris i escoles de música tradicional, amb la voluntat que serveixin com a complement a les partitures ja editades, i siguin una bona de recuperació d’una part del folklore català més desconegut. Algun d’aquests DVD ja han estat visionats en edicions de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, que es desenvolupa en el marc de les activitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del Departament de Cultura.

Complement en imatges

Els treballs recopilats ara en gravacions videogràfiques són el complement de tota una tasca de recerca, estudi i documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques desenvolupada com a feina de treball de camp per Artur Blasco al llarg de 49 anys de la seva llarga trajectòria professional. Aquests treballs li van permetre reunir en un únic i importantíssim fons documental cançons tradicionals dels pobles del Pirineu, que també ha difós. Una part d’aquests treballs han estat publicats en 12 volums (8 editats) de la col·lecció de llibres A peu pels camis del cançoner, que recullen la transcripció de la lletra i la música de les cançons recollides durant aquestes recerques:

Volum I: Cançons de les Valls d’Àneu
Volum II: Cançons del Cadí, Moixeró i Pedraforca
Volum III: Cançons de Ripollès i de La Garrotxa
Volum IV: Les cobles del Peirot
Volum V: La Mare de Déu en 100 cançons del Pirineu
Volum VI: Cançons del Pallars Sobirà
Volum VII: Cançons de l’Alt Urgell
Volum VIII: El Gall Negre

Impulsor de l'acordió diatònic

Artur Blasco també és l'impulsor de la recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya, de la creació de l’Associació d'Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, del Museu de l’Acordió d’Arsèguel i organitzador de la Trobada d’Acordionistes del Pirineu.

El 1998 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. L'any 2001 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el 2004 amb el Premi Nacional de Cultura Popular per “la incansable labor de recuperació, restitució, difusió i dinamització de la cultura popular pirinenca al llarg de 40 anys, emmarcada en les trobades d'acordionistes, els tallers de promoció, la divulgació del cançoner i l'obertura del Museu de l'Acordió d'Arsèguel”, ambdós guardons concedits per la Generalitat de Catalunya.

Mostrar formulari de contacte