Dani de la Orden, Mabel Lozano i Marine Auclair, premiats en el 15è Cerdanya Film Festival
Enguany han passat pel certamen, que ha projectat fins a 160 pel·lícules, més de 5.500 espectadors
La 15a edició del Cerdanya Film Festival ha premiat Dani de la Orden per 'Casa en Flames', mentre que Mabel Lozano s'ha emportat el premi al millor curt documental per 'Lola, Lolita, Lolaza'. Així mateix, 'Blava Terra' de Marine Auclair ha estat premiat com a millor curtmetratge. Es tracta d'obres que es classifiquen directament pels Premis Goya de l'Acadèmia de Cinema. D'altra banda, els premis a la millor direcció han recaigut ex aequo en Àlex Lora per 'La gran obra' i Eva Libertad i Núria Muñoz per 'Mentiste Amanda'.
La gala d'entrega de guardons ha posat el colofó a onze dies de projeccions i nombroses activitats. Enguany han passat pel certamen més de 5.500 espectadors. Durant el festival s'han projectat fins a 160 pel·lícules entre curtmetratges i llargmetratges en una edició que ha apostat pel talent emergent.
La cloenda del festival al Casino Ceretà de Puigcerdà ha comptat amb la presència dels guardonats i representants públics com l'alcalde del municipi, Jordi Gassió, que ha destacat que el festival és una activitat "important per al municipi i la comarca".
Més premis
El premi millor curtmetratge internacional ha estat enguany per a Jason Boussioux amb 'Rouge'; el millor curtmetratge d'animació per a Esther Casas amb 'Flocky', i el premi Curtmiratges directora jove a 'Records de la meva mare', de Nú Larruy.
D'altra banda, el jurat ha atorgat el premi Mirada Social a 'Moro', de Pablo Barce; el guardó a millor documental a 'L'Escamot pirinenc', de Felip Solé, i el premi Memòria ex aequo a 'Donde no habite el olvido', de Maria Clauss, i 'Que se sepa', d'Amaia Merino i Ander Iriarte.
El palmarès de la 15a edició del festival també ha inclòs el premi millor a pel·lícula de Muntanya per a 'Canigó 1883', d'Albert Naudín; el premi al Millor Film en català per a 'Ésser', d'Anna Oset, i al millor guió original ex aequo per a 'Pathos', d'Andrea Noceda i Marine Auclair per 'Blava Terra'. Finalment, el premi a millor producció ha estat per a 'Demà', d'Estefania Ortiz; el premi Talent Emergent per a 'Cava', d'Alejandro López; el premi al millor muntatge a Nerea Muguerza per 'Lucía', a millor fotografia a Leire Egaña per 'Europa' i a millor interpretació individual a Alexia Álvarez per 'Blava Terra', així com a Emma Vilarasau per 'Casa en Flames' i David Verdaguer per 'La casa'.
Rècord de participants a la Industry Days
La 15a edició del Cerdanya Film Festival ha tancat les seves activitats d'indústria d'Industry Days amb el rècord de més de 300 professionals del sector audiovisual. Durant tres dies, tots ells es van reunir al campus de la Cerdanya per exposar els seus projectes i trobar mentors que els ajudin a desenvolupar-los, intercanviar experiències o conèixer a nous creadors.
Algunes de les activitats que es van organitzar per promoure el talent emergent van ser ponències, taules rodones i tallers informatius, entre altres, a càrrec de representants de productores de renom en la indústria audiovisual internacional.
Amb l'objectiu de potenciar el talent emergent específicament en dones menors de 30 anys, les jornades van incloure un programa destinat a projectes audiovisuals en fase de postproducció promoguts per dones que busquessin assessoria i valoració per professionals de la indústria audiovisual.
Congrés Transfronterer
Enguany, el congrés Transfronterer va reunir de nou agents, productors i projectes al Museu Cerdà per potenciar la innovació i el coneixement de les empreses audiovisuals del Pirineu. L'ús de la intel·ligència artificial en la creació audiovisual i el cinema d'alta muntanya i els límits de la llibertat d'expressió, han estat els eixos temàtics de la trobada.