Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Darrers passos de la candidatura per declarar les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Darrers passos de la candidatura per declarar les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Les associacions implicades preparen accions per divulgar aquesta festa popular
09/02/2015 14:28

La reunió internacional de la Comissió Tècnica de la candidatura Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO ha donat aquesta setmana el darrer pas amb la presentació del darrer requeriment que els ha fet la comissió avaluadora.

El govern andorrà, que presenta la sol.licitud, així com el govern espanyol, que li dóna ple suport, destaquen "el caràcter internacional de la iniciativa i el fet que ha sorgit com una petició popular, i no pas de les institucions". Durant aquest any es farà un calendari d'activitats per promocionar la festa de les falles.

La proclamació de les candidatures guanyadores a Patrimoni de la Humanitat es durà a terme entre el 30 de novembre i el 4 de desembre d'aquest any. La celebració tindrà lloc a Namíbia (Àfrica). Aquesta ubicació complicarà el desplaçament de molta gent per poder seguir en directe la resolució final, tot i que sí hi assistirà una delegació.

Exposició sobre les falles

Joan Ramon Piqué, president de l'Associació de Fallaires del Pirineu, ha explicat que una de les activitats previstes per promocionar la candidatura és una gran exposició itinerant que visitarà a les grans capitals espanyoles i franceses, a més d'Andorra la Vella. Piqué ha esmentat París, Madrid, Barcelona, Saragossa i Andorra la Vella com a principals localitats on es podria veure la mostra.

Aquesta mateixa temporada de falles també es publicarà un calendari de celebracions conjunt. Una altra possibilitat és que Correus editi algun segell amb imatges de les falles i que Loteries estampi algun dècim amb imatges d'aquesta festa.

Jordi Reguan, coordinador de la candidatura, destaca que el que més ha costat fins ara és sintetitzar el que suposa la celebració. Pel que fa a les cartes que han aportat les associacions (63) a la candidatura, el director de Patrimoni Cultural del Govern andorrà, Oliver Codina, ha subratllat que són textos "molt sentits".

Promoció de la festa

La reunió d'aquest dilluns, celebrada a l'Alta Ribagorça, s'ha emmarcat en les reunions periòdiques que s'han anat celebrant per preparar la candidatura des del mes de juny del 2013. Fruit d'aquestes trobades tècniques, el 28 de març de 2014 els ambaixadors d'Andorra, França i Espanya a la Unesco la van poder presentar a París.

Tots els assistents a la reunió s'han fet una foto de família amb Sant Climent de Taüll (Patrimoni de la Humanitat) com a testimoni. Els membres de les diferents associacions espanyoles, andorranes i franceses, han comprovat de primera mà com ha contribuït a la dinamització econòmica d'una vall la proclamació de Patrimoni per la UNESCO. Aquest certificat per les falles ajudaria a promocionar aquesta festa popular i tradicional del Pirineu, sentencien les associacions.

Mostrar formulari de contacte