Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Declaren al jutjat que hi havia 'descontrol total' a la residència de Tremp on van morir per COVID una seixantena de residents el 2020

Declaren al jutjat que hi havia 'descontrol total' a la residència de Tremp on van morir per COVID una seixantena de residents el 2020

La causa oberta està oberta per homicidi imprudent contra dues extreballadores del centre
Jutjat de Tremp (Foto: ACN)
31/03/2022 17:30

"Descontrol total", així haurien descrit els testimonis d'aquest dijous al jutjat de Tremp la situació que es van trobar a la residència Fiella, on van morir 64 residents per COVID el novembre de 2020. Ho ha explicat a l'ACN l'advocat que representa una de les famílies afectades, Xavier Prats, ja que les persones citades no han volgut donar-ne detalls. En la primera jornada han declarat en fase d'instrucció dos mossos d'esquadra que es van fer càrrec de la investigació, la llavors gerent de Salut a les regions sanitàries Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, i la directora que es va encarregar del centre quan aquest va ser intervingut per Salut, Elena Badia. La causa oberta està oberta contra dues extreballadores del centre per homicidi imprudent.

Prats ha explicat que els Mossos han ratificat el seu atestat, en què es recull que no es va seguir cap pla de contenció per fer front a la pandèmia. Segons haurien relatat, durant els dies de més contagis al centre, el 26, 27 i 28 de novembre de 2020, des de la residència no es va entrar cap dada als programes específics habilitats pels departaments de Salut i de Treball per dur un control dels contagiats.

La residència tampoc va oferir cap formació als treballadors, tot i que una d'elles, infermera també del CAP, es va oferir per fer formació sobre els Equips de Protecció Individual (EPI). "Li van dir que no calia", ha dit el lletrat. Fins i tot, ha afegit, hi havia persones de l'equip de neteja treballant de gericultors, sense tenir cap tipus de formació. "Tot això va provocar la tragèdia", conclou Prats.

Farreny ha fet unes declaracions públiques molt breus en què no ha volgut detallar quines han estat ni les preguntes que li han fet ni les respostes que ha donat per "respecte" al procediment. Sí que ha confirmat que es remet al que va explicar el desembre de 2020 en roda de premsa en què va fer referència a una situació "descontrolada" ja que no s'havien aïllat els contagiats ni els treballadors feien ús d'EPIs, entre d'altres qüestions. Segons indica Prats, Farreny ha declarat que Salut va intervenir la residència a causa de l'elevat casos de COVID que hi havia i que quan van entrar van trobar que no hi havia cap llistat de personal ni de residents actualitzat i que els va costar molt trobar el pla de contingència.

Les acusades neguen 'descontrol'

Per la seva banda, l'advocat de la directora de la residència en el moment dels fets, Luís Salas, ha destacat que les persones que han declarat aquest dijous han detallat "manifestacions de tercers". En aquest sentit diu que caldrà escoltar les persones que van viure la situació directament i nega descontrol per part de les investigades. "Va ser una situació excepcional, totalment incontrolable" i defensa la innocència de la seva representada.

Les declaracions d'aquest dijous s'emmarquen en la causa oberta contra dues extreballadores del centre per homicidi imprudent i tracte degradant. Pel que fa a l'altra causa oberta contra les mateixes investigades, per un delicte contra la seguretat en el treball, el jutjat ha cridat a declarar fins a 49 treballadors de la residència els dies 4, 5, 8, 19 i 26 d'abril. La jutgessa encara no ha citat a declarar les investigades.

Mostrar formulari de contacte