Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Demanen col·laboració al Pirineu per frenar els grups organitzats de caçadors furtius

Demanen col·laboració al Pirineu per frenar els grups organitzats de caçadors furtius

Els Agents Rurals han advertit de la irrupció de col·lectius forans que busquen el màxim de captures sense permís. En general són joves, de classe alta i vénen del centre i el sud d'Espanya

Decomís a caçadors furtius l'octubre passat a l'Alt Urgell (Foto: Agents Rurals)
Decomís a caçadors furtius l'octubre passat a l'Alt Urgell (Foto: Agents Rurals)
25/01/2018 13:00

Els Agents Rurals han demanat la col·laboració de la població del Pirineu i dels aficionats a la muntanya en general per detectar els grups de caçadors furtius que des de fa uns mesos vénen a zones d'alta muntanya de Catalunya amb l'objectiu d'aconseguir, sense els pertinents permisos, el màxim possible de peces de caça major.

Els agents de la Generalitat tenen localitzats un mínim de set caçadors que operen al Pallars Sobirà, bàsicament a la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars. En general són aficionats joves, de classe alta i vinguts del centre i el sud d'Espanya, especialment de Jerez de la Frontera i Madrid, tot i que també s'ha identificat furtius que resideixen a l'àrea de Barcelona. Estan connectats entre ells, tenen un alt poder adquisitiu i sovint operen amb la complicitat d'alguns veïns de la comarca, que els expliquen els millors indrets per caçar.

Per la manera com es mouen per la muntanya, són de difícil localització, però sí que poden ser vistos per excursionistes, escaladors, esquiadors de muntanya o usuaris del medi natural en general. Per això, els Agents Rurals han demanat la col·laboració d'aquests col·lectius per ajudar a acabar amb aquesta activitat il·lícita. A través de les xarxes socials els Agents han pogut comprovar la relació entre tots aquests furtius. A tots ells els han enxampat in fraganti en alguna ocasió i han hagut de fer front a sancions que oscil·len entre els 2.000 i els 3.000 euros per aquestes infraccions. Les sancions no molesten a aquests furtius, ja que es poden permetre pagar-les, però sí que els preocupa que se'ls retiri el permís de caça. Per això, es mostren especialment agressius i intenten fugir per tots els mitjans si són enxampats in fraganti.

Aquests grups organitzats arriben de fora de Catalunya per caçar il·legalment isards, muflons o cabirols amb armes prohibides. L'última actuació contra grups organitzats de furtius va ser a mitjan novembre quan es van denunciar tres homes a Alins , on havien abatut quatre muflons i un isard, tots mascles, dins la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars. Els autors duien una arma amb un silenciador acoblat per evitar ser detectats pel so que produeixen els trets i un aparell de visió que juntament amb les característiques de l'arma els permetia fer captures a molta distància.

Agressius i reincidents

Un d'ells, veí de Jerez de la Frontera, ja va ser denunciat el novembre de 2016 per pràctiques furtives a la zona. En aquella ocasió, se li van intervenir, entre altres elements, tres caps d'isard. La utilització del silenciador ja li va comportar la retirada del permís d'armes, que actualment no tenia. Per aquest motiu, va cedir les seves armes a una tercera persona, i presumptament aquesta persona li va tornar a deixar l'arma (rifle amb silenciador) per cometre el furtivisme a la zona d'Alins. Aquest fet pot comportar responsabilitats per a l'actual propietari, ja que infringeix el Reglament d'armes.

Els furtius van ser detectats per un agent que realitzava tasques de vigilància, seguiment i cens de la població d'isard i altres ungulats presents a la zona. Per poder identificar aquestes persones, els agents van dur un dispositiu d'aturada que els furtius van saltar-se. Finalment, els van identificar amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra.

En el moment que van ser interceptats, no duien les peces de caça obtingudes furtivament ni l'arma. La negativa a lliurar el material utilitzat va propiciar una acurada recerca durant la nit del mateix dia dels fets fins a l'endemà al migdia. Va ser llavors quan es van poder localitzar en una zona molt pròxima a una població i amagats en una zona boscosa els quatre caps de mufló, l'arma amb munició i altres elements utilitzats per a la caça. L'abandonament o manca de cura de l'arma és una infracció molt greu del Reglament d'armes. L'endemà uns companys del caçador interceptat, també caçadors furtius, es va desplaçar a la zona per recuperar l'arma amagada, però els Agents Rurals es van avançar i ja no estava al lloc indicat. Aleshores es va dirigir al coto d'Espot a caçar il·legalment, on van ser denunciats.

La Llei de caça és del 1970 i les sancions que contempla per aquests casos de caça il·legal, moltes vegades, són inferiors, a preu que els suposa comprar un trofeu al vedat de caça i fer-ho legalment. Una manera de lluitar contra els furtius seria endurir les sancions econòmiques o bé retirar-los la llicència per períodes llargs, segons els Agents Rurals que es dediquen a fer front a aquesta pràctica.

Mostrar formulari de contacte