Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Demanen la conservació de l'antiga cimentera de la Pobla de Segur

Demanen la conservació de l'antiga cimentera de la Pobla de Segur

L'entitat SIGMADOT assegura que els actuals propietaris preveuen enderrocar la fàbrica, construïda l'any 1912 i que va ser pionera a l'Estat. L'Ajuntament afirma que no tenen constància oficial d'aquesta possibilitat
Estat actual de l'antiga cimentera de la Pobla de Segur (Foto: ACN)
11/01/2021 20:30

L'entitat conservacionista SIGMADOT ha expressat la seva "enorme preocupació" per la possibilitat que a la Pobla de Segur s'enderroqui la que va ser la primera fàbrica de ciment de Catalunya i de l'Estat, construïda l'any 1912. L'Ajuntament del municipi pallarès, tanmateix, ha afirmat que per ara no té cap constància oficial d'aquesta possibilitat, però des de SIGMADOT asseguren que l'empresa propietària del terreny té previst fer-ho.

L'edifici es va crear al començament del segle XX per les obres de construcció de les centrals hidroelèctriques. Estava prevista per fer 60.000 quilos/dia de ciment. Els dos forns verticals tipus Steiger, de grans dimensions, i la també gran xemeneia de 27 metres d'alçada, "fan molt particular aquesta cimentera", segons la Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental pel Desenvolupament i l'Ordenació del Territori. 

Des de la mateixa entitat sí que admeten que actualment la cimentera ja està en molt mal estat de conservació. Però, tot i aquest deteriorament evident, opinen que això "no ha de donar peu a enderrocar-la", perquè creuen que des del punt de vista històric "no s'entendrien les tasques de construcció de les centrals elèctriques del Flamicell, ni la de les de la Val d'Aran, sense el ciment d'aquesta fàbrica".

En un comunicat, SIGMADOT ha demanat "solucions tècniques" i s'ofereix a contribuir-hi, com també a sumar-se a "tots els agents del territori" que defensin el manteniment de les restes d'aquesta fàbrica. De moment s'hi ha mostrat interessada l'entitat de recent creació SOS Pallars.