Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Demanen permís per fer una investigació minera a prop de l'estany de Montcortès

Demanen permís per fer una investigació minera a prop de l'estany de Montcortès

A Peramea, a la mateixa zona, ja hi havia hagut una explotació a la dècada de 1950. La petició se suma a la ja tramitada a l'altre extrem del Pallars Sobirà, a la vall de Bonabé
L'estany de Montcortès (ACN/arxiu)
09/10/2018 12:47

Una empresa ha sol·licitat a la Direcció General de Mines els permisos per fer una investigació minera al municipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà). La zona concreta és a prop de Montcortés, un dels pocs estanys del país d'origen càrstic i no glacial. Això vol dir que les seves aigües provenen d'una font interna, com en el cas de l'estany de Banyoles.

A Peramea ja van existir mines de cobalt desenvolupades durant un petit període del segle XX: la mina Solita. Això no obstant, en aquestes explotacions no es beneficiava el cobalt sinó els carbonats de cobalt, utilitzats amb finalitats ornamental. La mina va començar a funcionar als voltants del 1952 i va tancar les portes l'any 1959 per conflictes interns entre els propietaris, els explotadors i l'Administració.

L'estany de Montcortés està inclòs dins de figures de protecció com ara la Xarxa Natura 2000 o el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN). També forma part del nou Geoparc Mundial Conca de Tremp-Montsec.

L'entitat SIGMADOT en demana un estudi d'impacte ambiental

Josep Maria Mata, doctor en geologia i president de l'associació catalana SIGMADOT (Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental per al Desenvolupament i l'Ordenament del Territori), creu que aquestes investigacions i futures prospeccions podrien afectar el sistema hidrològic de la zona. El nucli de Peramea, amb petites llacunes connectades hidrològicament amb l'estany, que també es podrien veure afectades. Consultat per l'ACN, Mata conclou que ''no és aconsellable'' l'autorització d'explotacions mineres en aquesta àrea i ja ha demanat que la Generalitat no autoritzi aquestes investigacions. En cas de prosseguir la tramitació dels permisos, creu que com a mínim caldria fer un estudi d'impacte ambiental.

Al Pallars Sobirà, en un nivell més avançat, ja hi ha un altre projecte d'explotació minera a la zona de Salau, a Alt Àneu. La plataforma Salvem Salau assegura que el projecte per buscar or i wolframi a la Vall de Bonabé ja es troba en fase d'avaluació ambiental. L'empresa Neometal Spania SL, una filial de la multinacional australiana Apollo Minerals Limited, ja ha presentat el document ambiental, per a la sol·licitud d'inici d'avaluació d'impacte ambiental simplificada, a la conselleria de Territori i Sostenibilitat. L'atorgament del permís està condicionat a la declaració d'impacte ambiental. La plataforma ecologista que la fase de perforació del projecte "ja suposaria greus impactes ambientals sobre l'espai natural''.

Mostrar formulari de contacte