Demanen que es permeti els girs a l'N-260 a les naus de Castellciutat, on s'hi ha pintat línia contínua
Veïns i empreses de la part oest del nucli critiquen el canvi fet amb la reforma del ferm, que els obliga a ells i als clients a anar a girar al polígon o a la rotonda de l'Hotel El Castell. L'Ajuntament ja ha endegat gestions per demanar a Carreteres que rectifiqui aquest disseny
El grup municipal de Junts per la Seu ha exposat aquest dilluns, a la Junta de Govern Local de l'Ajuntament, la petició feta per veïns i propietaris de la part oest del nucli de Castellciutat perquè es torni a permetre el gir en direcció a la Seu en aquell punt. I és que les obres de millora del ferm que hi ha dut a terme els darrers dies el Ministeri de Transports han comportat que des d'ara aquest tram tingui línia contínua, cosa que a efectes normatius els impedeix fer el gir cap a l'esquerra i els obliga a anar en direcció sud i fer la volta a través de l'accés al polígon industrial, per des d'allà trencar en direcció nord. Una limitació que ha anat acompanyada de la instal·lació d'un senyal que recorda als conductors l'obligació de girar cap a la dreta.
El portaveu de Junts per la Seu, Jordi Fàbrega, s'ha fet ressò d'aquesta queixa i ha explicat que han constatat que "veïns i empreses estan molestos i amb raó, pel fet i per la manca d'informació". Fàbrega explica que, tot i valorar positivament que s'hagi asfaltat tot aquell tram i que es limiti els avançaments, els ha "sorprès molt" la decisió de posar-hi línia contínua total i prohibir els girs "perquè no ho acabem d'entendre" i suposa "un greuge per a les empreses del polígon i per a l'Hotel La Seu", com també per als clients, i veu necessari "deixar punts perquè la gent pugui entrar o sortir o fer el gir cap a l'altre costat".
Per això, aquest dilluns Junts ha traslladat a l'equip de govern aquesta preocupació veïnal, tot i que han matisat que ja els consta que els darrers dies ja n'han parlat amb la Direcció General de Carreteres. Fàbrega lamenta que "no és el primer cop que Carreteres tira pel dret en un tram sense consultar-ho a l'Ajuntament", però hi afegeix que "aquest és un tram urbà del municipi de la Seu i, per tant, l'Ajuntament ha de tindre l'oportunitat de parlar i de negociar amb Carreteres sobre on es col·loca la línia discontínua". I assenyala que "això mateix ja va passar a Organyà, que quan van repintar -la C-14- es va fer línia contínua i l'alcalde ho va poder solucionar parlant-ne", en aquell cas, amb el Departament de Territori de la Generalitat, titular d'aquella via. En aquest sentit, el també diputat de Junts puntualitza que "no és el mateix la Generalitat que Madrid", però igualment "s'ha revertir aquesta situació, perquè si no es fa serà un greuge important per a tots els negocis", a més d'"un perill si des d'ara tota la gent gira a l'únic punt que ha quedat amb discontínua, i que justament és el més perillós del tram".
Forma part de la trama urbana
Sobre tot plegat i en nom de l'equip de govern, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera, ha explicat a RàdioSeu que "tan bon punt vam observar que Carreteres havia pintat una línia contínua ja vam encetar converses amb els veïns de la zona", que demanen "que la línia continua sigui corregida amb incorporacions" perquè, tal com recorda, aquest tram "no deixa de ser una trama urbana i per tant cal posar facilitats per a l'accés als vehicles en aquestes zones i per a l'activitat econòmica".
Per això, des del govern municipal ja han fet algunes gestió amb la Direcció General esmentada "per mirar que hi hagin algunes incorporacions" i que no es dificulti l'activitat d'aquest sector i que es "replantegi", almenys parcialment, aquesta limitació de gir. Barrera espera rebre aviat una resposta des del Ministeri "perquè és un tema important per no perjudicar aquests negocis, que són importants per a la Seu".
Preocupació pel possible perjudici econòmic
En nom dels veïns i usuaris de la zona, Josep Colom ha explicat que després de comprovar que s'hi havia pintat la línia contínua ja han encetat converses amb la Direcció General de Carreteres i hi han presentat una reclamació particular per exposar el greuge que això suposa i demanar-los una rectificació. Ara, hauran d'esperar que la petició "faci el seu curs". De fet, ja han iniciat converses per formular una reclamació conjuntament amb d'altres empreses afectades tant de Castellciutat com del terme municipal de Montferrer i Castellbò, on ara també s'hi ha pintat línia contínua i on això els obliga igualment a fer trajectes més llargs per canviar de sentit. I és que l'objectiu, remarca, "és que es doni una solució a tots, no a algú en particular". Igualment, ha confirmat que ja n'han parlat amb l'alcalde Joan Barrera, que els ha avançat que l'Ajuntament preveu fer alguna gestió per explicar-ho directament a Carreteres.
Colom assenyala que el que més els molesta és el perjudici econòmic que els pot causar, perquè hi pot haver clients que decideixin passar de llarg en trobar-se aquestes dificultats per arribar als seus establiments, ja sigui venint en direcció a la Seu o en direcció sud. I és que en el cas dels que vénen en direcció nord, ara això els obliga a anar a girar a la rotonda situada al costat de l'Hotel El Castell, ja a tocar de la Seu. L'empresari assegura que en aquesta situació "el 90% ja no tornen enrere, segueixen endavant". I també suposa un problema per als camions de l'empresa de materials que hi ha just al costat, que a banda de fer més volta han de fer un gir complex en aquella rotonda.
I és que aquest greuge s'afegeix al fet que en aquell tram -concretament a la cruïlla d'accés a l'antiga caserna- hi ha pendent la construcció d'una rotonda, que faria el gir més fàcil i segur, i a que a més a més les obres dels darrers dies per part del Ministeri no s'han aprofitat per pintar-hi el pas de vianants, reclamat pels veïns des de ja fa dècades i que actualment està en tramitació.