Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Denúncia contra Endesa per les amenaces als veïns de la Vall Fosca

Denúncia contra Endesa per les amenaces als veïns de la Vall Fosca

La diputada de la CUP Mireia Boya presenta la reclamació per incompliments, després de les pressions de la multinacional pel rebut de la llum. Els residents reclamen que es respecti els acords de 1927 per a l'explotació dels recursos locals

Un inspector d'Endesa revisant comptadors a la Vall Fosca el novembre passat (Foto: ACN)
Un inspector d'Endesa revisant comptadors a la Vall Fosca el novembre passat (Foto: ACN)
19/04/2017 20:35

Un total de 22 veïns de la Vall Fosca mantenen encara el pols amb la companyia Endesa pel conflicte de facturació errònia que segons els veïns ve fent la companyia des del 2009. La queixa per l'"actitud prepotent" de la multinacional, segons han expressat els residents, arribarà aquest dijous a mans del Govern, ja que la diputada de la CUP Mireia Boya presentarà una denúncia contra la companyia davant el director general d'Energia i la directora general de Consum.

Una part dels veïns no han cedit al xantatge d'Endesa i no accepten el deute ''il·legítim'' que l'empresa els reclama. Des de la CUP van recomanar-los que no liquidessin l'import reclamat per la companyia sinó el que tenen contractat des de 1927, que és de l'ordre de deu vegades menor. A més a més el dia 27 de febrer (un dia abans de vèncer el termini imposat per Endesa) la Direcció General d'Energia va informar que la normativa elèctrica no permetia els talls de subministrament als veïns que fessin les autoliquidacions.

Incompliments de la companyia

Segons ha avançat l'ACN, la CUP demanarà que s'obri un expedient sancionador a l'empresa, en relació al procés contra la Vall Fosca, perquè sigui sancionada "per canvi de titularitat no consentida en relació de consum, aplicació d'una tarifa regulada per una comercialitzadora del mercat liberalitzat, incompliment de conveni de 1927 i talls de subministrament sense cobertura legal, entre d'altres infraccions".

La CUP també vol que se sancioni la companyia "per incompliment d'obligació d'una informació transparent i veraç, incompliment de l'obligació d'informar de la via de resolució a través de consum i incompliment de l'obligació d'informar a la distribuïdora". La formació anticapitalista creu que "si una companyia s'equivoca en la facturació no pot pretendre que assumeixin el seu error els consumidors".

El novembre passat Endesa va ''amenaçar'' els veïns de la Vall Fosca i l'Ajuntament de la Torre de Capdella, i va procedir a executar talls de subministrament com a mesura de pressió dins el conflicte per la facturació. Finalment, Endesa i l'Ajuntament van arribar a un acord en què, segons la CUP, el consistori "va claudicar'' davant les pressions de la multinacional i va reconèixer un deute de 127.695 euros, només del període 2009-2014.

Actualment, l'ajuntament ja ha liquidat gairebé tot el deute reclamat per la companyia fins a l'any 2014. Ambdues parts reconeixen que encara no hi ha acord en quina és la base imposable sota la qual s'han d'aplicar els impostos i han demanat un aclariment a la Direcció General de Tributs, que encara no ha contestat.

Mostrar formulari de contacte