Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Denuncien les traves a les cremes controlades de vegetació en pastures de muntanya del Pirineu

Denuncien les traves a les cremes controlades de vegetació en pastures de muntanya del Pirineu

Ramaders del Pallars Sobirà alerten que el bosc avança cada any que passa sense poder fer foc i que es perden zones d'herba pel bestiar. També apunten que les limitacions de l'administració es contradiuen amb el missatge que "els incendis s'apaguen a l'hivern"
Ramaders del municipi de Sort mostren la zona de la muntanya de Seurí on han demanat fer cremes controlades i se'ls ha denegat l'autorització (Foto: ACN)
08/02/2024 12:30

Els ramaders del Pallars Sobirà han lamentat la paralització de les cremes controlades en pastures de muntanya i demanen a l'administració que les reprengui de manera immediata. Aquesta actuació, que s'ha fet des de temps immemorials arreu dels Pirineus, permet evitar la proliferació d'arbustos que ocupin llocs on hi ha herba pels animals.

A muntanyes com les de Seurí, Olp, Montardit o Enviny, totes al municipi de Sort, els ramaders porten entre tres i quatre anys sense haver pogut fer cap mena de crema. I l'únic motiu és la manca d'autorització per part de la Generalitat. El ramader Carles Juanmartí ha dit que no poden esperar més, atès que cada any que passa sense poder fer cremes la zona de bosc va envaint les pastures i cada cop serà més difícil cremar amb seguretat. Per això, demanen al Govern una solució "immediata".

En aquest sentit, els afectats recorden com, des de fa anys, cada estiu quan hi ha incendis ens cansem de sentir els representants públics dient que "els incendis s'apaguen a l'hivern", però després els posen traves per fer aquesta tasca preventiva. I denuncien que amb aquesta política de les administracions superiors l'únic que es fa és generar combustible.

Eva Tarragona, de la comunitat de propietaris de la muntanya de Seurí, ha explicat a l'ACN que durant segles va ser la comunitat local mateixa la que es gestionava les cremes per mantenir les pastures i poder-hi portar els animals a pasturar. Això va ser això fins que la Generalitat va creure més oportú que d'aquestes cremes se n'ocupessin el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) amb el suport dels Agents Rurals. Ara, des de fa dos o tres anys, no se'n fa o no se n'autoritza i els veïns en desconeixen els motius.

Els afectats alerten que no fer cremes controlades a la muntanya "té conseqüències molt nefastes". Per això, Eva Tarragona i ha demanat que si el Govern té pocs mitjans per fer-ho, torni a autoritzar la població local a fer-les. I és que la manca de cremes, subratlla, provoca "pèrdua de pastures, pèrdua d'un ecosistema d'alt valor, augment del risc d'incendis i augment de la zona boscosa".

Albert Baqueró, ramader d'Olp, hi afegeix que cada any que passa sense poder disposar d'una autorització per fer una crema "el risc és més alt", i que disposar de menys pastures a la muntanya vol dir que hi podran anar menys animals i que la seva gestió serà "més complicada", perquè el terreny estarà més "brut". Baqueró hi ha afegit que cada cop serà "més costós i més perillós" fer cremes si no se'n fan periòdicament.

Finalment, Juanmartí ha recordat que l'administració obliga als ramaders a disposar d'unes hectàrees de pastura "netes" i que fan aquesta neteja amb mitjans mecànics, però que allà on no poden accedir amb maquinària tan sol els queda l'opció de fer-ho amb cremes, que és "una eina que ben gestionada no ha de fer por", sentencia. 

Mostrar formulari de contacte