Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Desacord entre el Sant Hospital i un pacient sobre la prolongació de l'estada després de vuit anys ingressat

Desacord entre el Sant Hospital i un pacient sobre la prolongació de l'estada després de vuit anys ingressat

El Jutjat de la Seu ha avalat la petició del centre mèdic de traslladar-lo a una residència després que ja ha rebut l'alta. Al seu torn l'usuari, que té una invalidesa permanent, recorre la decisió i ha portat el cas al CGPJ

Sant Hospital de la Seu d'Urgell
Sant Hospital de la Seu d'Urgell
09/03/2021 11:30

Un pacient que està ingressat a la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell (FSH) des de fa prop de vuit anys, a causa d'una incapacitat permanent, reclama poder seguir en aquest equipament en lloc de ser traslladat a una residència. L'home, de 79 anys i veí de Peramola, ha plantejat aquesta petició mitjançant un escrit adreçat al Consell General del Poder Judicial i a l'oficina de la Síndica de Greuges de la Seu. De la seva part, el centre mèdic urgellenc ha traslladat als Jutjats de primera instància de la ciutat la petició que l'usuari abandoni ja l'habitació on és actualment, perquè ja ha rebut l'alta, i sigui ingressat en un centre sociosanitari. En aquest sentit, el jutge ja ha donat la raó a l'FSH.

El pacient va ser ingressat al Sant Hospital l'any 2013 i des de l'any següent hi ha viscut de manera continuada, a causa d'una patologia severa, derivada d'una diabetis sobrevinguda, que li va comportar que li amputessin les dues cames. Segons el quadre clínic, ratificat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, té un quadre de dependència de nivell màxim, atès que en les successives operacions també s'ha hagut de sotmetre a la implantació d'un bypass circulatori i té distròfia renal i nafres severes intermitents. A més, dins l'hospital, l'octubre passat es va contagiar de COVID-19, malaltia que va superar el mes següent.

Des de l'FSH han argumentat davant el jutge que actualment, després de quasi vuit anys, el pacient ja no compleix cap dels requisits per seguir ingressat en un complex hospitalari. El principal argument exposat per l'hospital és que ara l'home està ocupant un recurs pensat per a pacients que necessiten passar un període de convalescència.

Sobre aquest cas, el president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, ha puntualitzat aquest dilluns que en diverses ocasions, des dels serveis socials, al pacient se li ha ofert diferents alternatives per abandonar l'hospital, entre elles l'ingrés en una residència, però que l'home les ha rebutjat totes. Fàbrega entén que la prolongació d'aquesta estada hospitalària "genera un greuge important cap a una altra persona que podria utilitzar aquest llit" i que la problemàtica s'ha accentuat amb la COVID-19, ja que el centre ha hagut de reorganitzar espais per fer front als pics de la pandèmia. També ha detallat que se li reclamen despeses de copagament derivades de la seva estada al sociosanitari de l'hospital, ja que les va començar a abonar un cop se li va dir que no complia els criteris per estar ingressat en aquesta àrea. El també alcalde de la Seu conclou que cal garantir l'atenció a aquesta persona però també "el dret d'altres urgellencs i urgellenques a fer servir aquest llit si el necessiten".

De la seva part, el veí de Peramola ha anunciat la intenció de presentar recurs a la sentència tan bon punt li assignin un advocat d'ofici. El pacient addueix que la seva situació a nivell físic és de dependència total i que els seus fills no disposen d'un habitatge adaptat on hi pugui viure, motiu pel qual demana seguir sent atès a l'hospital de la Seu. En aquest sentit, assegura que de moment no contempla marxar-ne fins que la sentència no sigui ferma i fins que la policia li obligui a sortir-ne per ordre judicial. En l'escrit presentat davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el padrí també lamenta algunes de les referències cap a ell que va fer el jutge durant la vista, perquè creu que es va qüestionar la seva honorabilitat.

Mostrar formulari de contacte